Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medicii rezidenți cer gărzi plătite și evaluarea cadrelor medicale care îi formează

medici.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Semnal de alarmă tras de reprezentanții medicilor rezidenți din România. Medicii rezidenți aflați în primii doi ani de pregătire, iar unii dintre ei pe toată perioada rezidențiatului, fac gărzi neplătite peste norma prevăzută în contractul de muncă.  "Este vorba despre o practică ilegală diseminată la nivelul întregii structuri de rezidențiat",spune la RFI, Ioan Mirea,  președintele Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți din România. O altă problemă ridicată este legată de cei care îi formează. "Aceste persoane au o serie de atribuții și responsabilități care nu se respectă întodeauna, afectând astfel parcursul pregătirii medicilor rezidenți", mai spune Ioan Mirea. 

 

Reprezentanții medicilor rezidenți semnalează “o practică ilegală diseminată la nivelul întregii structuri de rezidențiat, prin care medicii rezidenți aflați în primii doi ani de pregătire, iar unii dintre ei pe toată perioada rezidențiatului, efectuează gărzi neplătite peste norma prevăzută în contractul de muncă”.

Pe 15 mai 2020, Ministerul Sănătății a publicat un proiect de act normativ, pus în transparență decizională, ce vizează modificarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului sănătății publice și ministrului educației, cercetării și tineretului nr. 1.141/1.386/2007 privind modul de efectuare a pregătirii în rezidențiat în specialitățile prevăzute de Nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală. În acest context, Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți  a ținut să facă o serie de propuneri, transmise și către Ministerul Sănătații, ce doresc în același timp să tragă un semnal de alarmă asupra întregului sistem de pregătire în rezidențiat din România.

"Există o practică nonformală, în care fie medicii rezidenți nu sunt plătiți pentru gărzi, fie sunt plătiți abia din anul III de pregătire, dintr-o interpretare eronată a legii, care stipulează că  începând cu anul III de pregătire în specialitate, medicii rezidenţi pot fi incluşi, la cerere, în linia I de gardă efectuată în specialitatea în care îşi desfăşoară rezidenţiatul, ducând la presupunerea că doar din anul III se pot încheia contracte de gărzi cu unitățile sanitare. “, spune la RFI, Ioan Mirea, președintele Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți din România (SMMR).

Acesta propune “ introducerea clară în cadrul Ordinului a unei specificații prin care medicii rezidenți să fie salarizați pentru gărzile efectuate înafara programului normal de lucru, indiferent de anul de pregătire în specialitate”.

O altă problemă ridicată e legată de cei care îi formează pe medicii rezidenți.  “Conform Ordinului, coordonatorii/directorii de program, responsabilii de formare, cât și îndrumătorii de formare au o serie de atribuții și responsabilități care nu se respectă întodeauna, afectând astfel parcursul pregătirii medicilor rezidenți. Deși suntem conștienți că principalul scop al medicului este de a fi în slujba pacientului, responsabilizarea pentru formarea noilor generații de medicii este vitală pentru continuitatea și performanța oricărui sistem de sănătate. Astfel, dorim implementarea unui sistem de evaluare a cadrelor medicale implicate în pregătirea în rezidențiat de către medicii rezidenți. Numai în acest fel vocea medicilor rezidenți poate fi auzită și luată în considerare din punct de vedere legal. Există numeroase abuzuri pe care tinerele generații le trec cu vederea de foarte multe ori, din pasiune și dedicare pentru profesia aleasă”, transmit reprezentanții Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți din România.

 
Ioan Mirea, președintele Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți din România intervievat de Mirela Dădăcuș