Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia: Corupția în timpul epidemiei de coronavirus

mask-4954388_1280.jpg

A doua zi cu peste 200 de cazuri de infectare cu coronavirus raportate după mai bine de o saptamana cu un număr al imbolnavirilor care s-a situat sub acest prag
A doua zi cu peste 200 de cazuri de infectare cu coronavirus raportate după mai bine de o saptamana cu un număr al imbolnavirilor care s-a situat sub acest prag
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Epidemia de coronavirus, care a făcut peste 32.000 de victime în Italia, a declanșat o adevărată criză sanitară care favorizează corupția și mafia. De la începutul epidemiei, Garda financiară italiană a operat mai multe arestări legate de contracte sanitare.

În Italia sectorul sanitar s-a dovedit vulnerabil și nepregătit în față epidemiei de coronavirus, dar extrem de atrăgător pentru fraude, acte de corupție și criminalitate economică răspândită pe întreg teritoriul național.  Aceasta este și explicația oferită într-un interviu pentru cotidianul economic, “Il Sole 24 ore” de generalul Gaetano Scazzeri, comandantul Nucleului Special Anticorupție al Gărzii Financiare. La trei luni distanță de la izbucnirea epidemiei de coronavirus măștile de protecție - al căror uz este obligatoriu în multe situații - au încă prețuri oscilante în peste jumătate din farmacii unde pot fi achiziționate și la 1,60 euro bucata, de trei ori mai mult decât prețul fixat de Guvern. 

Este des întâlnită, în mod fraudulos, vânzarea de măști cu inscripția CE care înseamnă China Export și nu garanția europeană a unui produs. De la declanșarea crizei au fost confiscate aproape 3 milioane de măști de protecție care încălcau normele de siguranță.

Fiecare criză își are și profitorii ei, iar coronavirusul oferă o paletă largă de activități care presupun contracte pe bani mulți de la stat pentru mediul privat. În urmă cu o lună, Garda finaciară a făcut mai multe percheziții la Bari, Veneția și Torino pentru ca în final să aresteze trei persoane acuzate de corupție în alocarea unui contract pentru dezinfecția localurilor primăriei din Nichelino de lângă Torino. Un funcționar de acolo a băgat în buzunar 8.000 de euro în schimbul unui contract de dezinfecție către o firmă de curățenie din Bari.

”Virusul“ corupției este unul vechi și foarte rezistent”. Zilele trecute presa din Italia titra că un comisar delegat pentru criza de coronavirus a fost arestat. Este vorba de Antonio Candela, coordonatorul structurii regionale din Sicilia pentru criza coronavirus. Candela se află în arest la domiciliu și este acuzat că a luat mită în valoare de 260.000 de euro în contextul unor licitații sanitare. Ancheta este una mai veche, dar chiar și așa informația apărută în spațiul public privind arestarea unui comisar pentru coronavirus a produs preocupare. Preocupare pentru banul public și serviciile sanitare pe care cetățenii le așteaptă, cu atât mai mult cu cât transparența pe timpul epidemiei trebuie să fie asigurată, avertizează mai multe instituții și organizații internaționale.

Din Roma, Mihaela Iordache pentru RFI.

Italia: Corupția în timpul epidemiei de coronavirus