Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medic din prima linie: Este prima boală despre care nu învăț din cărți. Purtăm și câte două perechi de mănuși

irina_filipescu_cu_masca.png

Medicul specialist în boli infecțioase Irina Filipescu a descris, pentru RFI, prin ce trec, zilnic, atât medicii, cât și pacienții infectați cu noul coronavirus.
Medicul specialist în boli infecțioase Irina Filipescu a descris, pentru RFI, prin ce trec, zilnic, atât medicii, cât și pacienții infectați cu noul coronavirus.

Ore întregi în costume impermeabile în care se pot supra încălzi, protocoale stricte de decontaminare, ba chiar folosirea a două perechi de mănuși suprapuse. Acestea sunt doar o parte din condițiile de muncă și din măsurile de precauție pe care le ia personalul medical din Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj. Medicul specialist în boli infecțioase Irina Filipescu a descris, pentru RFI, prin ce trec, zilnic, atât medicii, cât și pacienții, inclusiv cei care și-au manifestat scepticismul față de existența virusului COVID-19 sau SARS-COV 2. 

”Probabil este prima boală, cel puțin pentru mine, de care nu învăț dintr-o carte, pentru un examen sau în timpul unui pregătiri, ci despre care învăț în timp ce o tratez”, cu acest gând a început să descrie medicul clujean Irina Filipescu experiența cu combaterea virusului COVID-19.

Irina Filipescu este medic specialist boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj. 

Cum s-au comportat pacienții și dacă au respectat sau nu indicațiile medicilor, spune medicul clujean Irina Filipescu.

”Majoritatea pacienților au fost complianți și pentru asta le mulțumim, pentru că este foarte dificil să stai într-un salon timp de două, trei-patru săptămâni, am avut nevoie până la cinci-șase săptămâni de spitalizare și să ai și un psihic bun și să ne înțelegi și pe noi, ca doctori că și noi trebuie să ne protejăm atunci când mergem la vizită, nu mai stăm, cum stăteam înainte câte 20-30 de minute cu pacientul, decât dacă este necesar, în rest, povestim la telefon. Este greu de suportat, mai ales la pacienții care sunt asimptomatici sau cu simptome minore. Legislația actuală în România prevede ca orice pacient infectat cu virusul SARS COV 2 să stea spitalizat până la negativare. Nu avem pacienți care să fie diagnosticați și care să stea acasă, dacă sunt asimptomatici”.

Medicii clujeni spun că, deși nu foarte mulți, au avut parte și de pacienții septici.

”Poate că am avut la început pacienți care nu neapărat au zis că nu există virusul, dar că nu înțeleg de unde l-au luat. Am avut pacienți care, conform a ceea ce spuneau, au respectat regulile de distanțare socială, s-au expus cât se poate de puțin, nu au venit în contact cu nimeni și atunci le-a fost greu să înțeleagă care a fost calea de transmitere. Sunt și pacienți, într-adevăr, care merg, hai să spunem, pe aceste teorii conspiraționale că nu există virusul, dar au fost cazuri de excepție. Majoritatea au înțeles pentru că au avut o minimă simptomatologie. Foarte mulți dintre cei cu simptome ușoare ne-au spus că și-au pierdut gustul și mirosul. Și atunci, cumva, noi spunându-le că este o manifestare a virusului, chiar dacă nu e un simptom să spune grav, și-au dat seama că într-adevăr este în contextul infecției cu SARS-COV 2".

Am dorit să aflăm și cum arată o zi de lucru pentru un medic aflat în linia întâi, la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj.

”Spitalul nostru este construit în așa fel încât fiecare salon are două paturi, deci maxim doi pacienți pot sta și are la intrare acel hol mic sau filtru, cum îi spunem noi, astfel încât, în momentul în care intrăm la pacienți intrăm echipați, fie în combinezon, fie în acele halate de unică folosință care sunt impermeabile, cu mască, cu mănuși, cu bonetă, cu vizieră, cu ochelari, în funcție de care sunt manoperele pe care trebuie să le facem și ne putem dezbrăca chiar la ieșirea din salon să lăsăm acolo materialele contaminate și să ne reîmbrăcăm cu un alt echipament de unică folosință cu care stăm pe secție. Colegii care stau pe terapie intensivă, într-adevăr, ei stau îmbrăcați pe perioada turelor pe care și le-au făcut ei în același echipament, astfel încât să nu se contamineze. (…) Poate e cel mai important element să evităm să ne contaminăm. Folosim câte două perechi de mănuși pe care le schimbăm, evident, de câte ori intrăm la pacienți și ieșim”, a mai spus medicul clujean.

Dr. Irina Filipescu a mai spus că și după relaxarea măsurilor preventive, dacă se respectă distanțarea socială, purtarea măștii și spălarea pe mâini, oricine poate evita contaminarea și internarea, chiar dacă nu prezintă niciun simptom al bolii, până la negativarea testului.

 
Medicul specialist în boli infecțioase Irina Filipescu a descris, pentru RFI, prin ce trec, zilnic, atât medicii, cât și pacienții infectați cu noul coronavirus.