Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suedia, un „paria” al sezonului estival?

stockholm.png

Vedere din Stockholm
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

În Suedia, bilanțul epidemiei de coronavirus este ambivalent: pe de o parte, cetățenii au fost scutiți de carantină obligatorie iar viața cotidiană a suedezilor nu a fost bulversată. Pe de altă parte, Suedia este țara cu cea mai mare rată a mortalității raportată la populație dintre țările scandinave. Consecința: în timp ce celelalte țări din Europa își deschid granițele, vecinii Suediei nu doresc să procedeze la fel.

Cotidianul suedez Aftonbladet nu-și poate masca neliniștea: și dacă Suedia ar deveni „paria” sezonului estival? se întreabă publicația.

Uniunea europeană a propus redeschiderea granițelor, încuranjând țările care se confruntă cu aceeași situație în fața coronavirusului să ia măsuri împreună. Astfel, țările germanofone au decis să definitiveze un spațiu de călătorit fără constrângeri destinat cu precădere cetățenilor lor. Țările baltice au procedat la fel. Dar în Scandinavia nici nu se pune problema deocamdată.

În Danemarca, opoziția intenționează de exemplu să prelungească perioada de restricție a sezonului estival pentru suedezi, cu excepția lucrătorilor frontalieri. În ceea ce privește Norvegia, cetățenilor săi care au plecat în Suedia li se cere să respecte carantina de 10 zile. Finlanda a impus de asemenea restricții la graniță.

O redeschidere coordonată a granițelor

Prim-ministrul suedez, Stefan Löfven, încearcă să grăbească ieșirea din carantină: „Nu am închis niciodată granița cu celelalte țări din uniune. Credem că cel mai înțelept lucru este să existe un dialog inițiat de Comisie cu privire la redeschiderea granițelor într-un mod mai coordonat decât la începutul crizei, când unele dintre ele au decis să se închidă”, a declarat el.

Cu o rată a mortalității de 380 la un milion de locuitori și un virus care pare să fi atins un sfert din populația Stockholmului, Suedia este într-o situație epidimiologică mult mai specială decât cea cu care se confruntă vecinii săi.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după articolul din rfi.fr