Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia: Mafioți ”defavorizați” încasează ajutoare de la stat

centru.png

Centru de asistență socială din Roma
Image source: 
Reuters via rfi.fr

În sudul Italiei, mai mult de o sută de membri ai organizației mafiote Ndranghetta, au primit în ultimul an ajutoare sociale de 516.000 de euro.  Șefii temutei organizații criminale vor trebui să ramburseze această indemnizație primită ilegal sub formă de ajutor de stat pentru cetățenii defavorizați, anunță Poliția din Reggio Calabria.

Mulți dintre acești profitori ai sistemului sunt persoane cunoscute, bogate, proprietari de vile și mașini de lux, aparținând diverselor clanuri din regiune. Ca de exemplu Alessandro Pannunzi, fiului aşa-numitului „Pablo Escobar italian”, capabil să importe în Italia chiar și două tone de cocaină pe lună.

Arestat în 2018, Alessandro Pannunzi a evadat. El se află pe lista celor 101 șefi mafioți cărora administrația le regulat un „venit de cetățenie”, de aproape 800 de euro pe lună.

Aceasta nu este primul caz. Cu câteva luni în urmă, în cadrul unei alte operațiuni, Garda Financiară identificase deja 230 de membri ai mafiei calabreze printre beneficiarii generozității statului.

Pentru a-i identifica pe escroci, poliția a comparat lista persoanelor din regiune cărora li s-a interzis votul în urma unei condamnări penale cu lista celor care beneficiază de ajutor social.

Căci pentru a beneficia de acest ajutor, trebuie doar să ai venituri mici sau nule și să declari pe propria răspundere că nu ai fost condamnat de instanță. Când au completat cererile mafioții au avut unele ”scăpări de memorie”. Și chiar a funcționat!  În unele cazuri, se pare că au fost implicați mai mulți oficiali din administrați. Ancheta continuă. 

 

Traducere de Anda Costiuc, după articolul din rfi.fr