Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cu aproape 100.000 de morți și 1.7 mil. de cazuri de COVID-19, SUA tânjește după normalitate

intrepid_museum_49052290092.jpg

În America răvășită epidemic și îngenuncheată economic astăzi este Ziua Eroilor.
În America răvășită epidemic și îngenuncheată economic astăzi este Ziua Eroilor. Pe puntea portavionului-muzeu Intrepid din Manhattan sună azi, ca altădată, goarna.
Image source: 
Wikipedia/Ajay Suresh, New York - Intrepid Museum

În America răvășită epidemic și îngenuncheată economic astăzi este Ziua Eroilor. Comemorarea militarilor căzuți la datorie marchează prin tradiție și începutul sezonului estival. Este un început înnegurat de incertitudine și amenințare sanitară, într-o țară care a impus restricții prea târziu și încearcă acum - spun mulți experți - să le ridice prea devreme, pe considerente economice și chiar politice. Numărul cazurilor a depășit până ieri 1.600.000, cel al deceselor 99.200, cu focare noi semnalate cu precădere în sud și în Vestul Mijlociu.  Sistemul de testare, trasare și izolare în continuare neperformant, ar putea împiedica un reviriment economic durabil, în condițiile în care numărul șomerilor a depășit 36 de milioane, iar produsul intern brut, diminuat cu 4,8% în primul trimestru al anului, ar putea să scadă cu 20 până la 40% în al doilea trimestru.

Corespondentul RF Radu Tudor relatează:

Pe puntea portavionului-muzeu Intrepid din Manhattan sună azi, ca altădată, goarna. Coroana comemorativă a fost aruncată în fluviul Hudson de Jay Yellon, chirurg la un spital din zona metropolitană newyorkeză.

Eroii de ieri îngemănați simbolic cu eroii de astăzi.

Pe prima pagină a ediției duminicale a cotidianului New York Times, un alt simbol al îngemănării trecutului cu prezentul:  1.000 din cele aproape 100.000 de victime americane ale coronavirusului comemorate cu nume și fragmente de ferpar.  Destinele curmate, chipurile din spatele sumbrelor statistici, colaj sobru și emoționant sub titlul ce rezumă tot: O Pierdere Incalculabilă.

Niciodată parcă n-a fost Ziua Eroilor mai tristă, niciodată mai plină de miez. Țara tânjește după normalitate, sau măcar după iluzia ei. Ridicarea restricțiilor, începută de ceva timp și ghidată teoretic de un îndrumar pe 60 de pagini al Centrului Național de Control al Maladiilor Transmisibile, a fost accelerată în ultimele zile, dar problema - și adevărul - este că virusul rămâne la pândă. Indicele de contagiune este supraunitar în 24 de state, în fruntea listei fiind Texas (unde relaxarea restricțiilor este în toi), Arizona, Illinois și Colorado. Între 29 martie și 17 mai, procentul americanilor care trăiesc în comitate cu prevalența virală - peste 100 de cazuri la suta de mii de locuitori - a crescut de la 8 la 79%. Comitatele Crawford în Iowa și Colfax în Nebraska sunt exemplele extreme, înregistrând creșteri ale numărului de pozitivi cu 750 și respectiv 1.390%. 

"Carantina permanentă nu-i o strategie pentru un stat sau o țară sănătoasă. Am făcut ce-a trebuit; a venit vremea să re-demarăm. O carantină fără sfârșit ar fi o calamitate sanitară. Sănătatea populației se protejează cu o economie funcțională. Americanii care au nevoie și vor să se întoarcă la lucru trebuie sprijiniți, nu batjocoriți. Florida, Georgia și multe alte state ridică treptat restricțiile, dar numărul de cazuri scade, scade foarte substanțial", a punctat președintele Trump în cursul unei deplasări în statul Michigan.

Realitatea este mai nuanțată, faza de tranziție plină de pericole. Un model predictiv elaborat la Philadelphia și coroborat de cercetători britanici arată că relaxarea restricțiilor ar putea duce la o triplare a numărului de cazuri în comitatul texan Dallas-Ft. Worth, iar Houston și comitatul său, Harris, ar putea vedea o creștere zilnică  a cazurilor noi de la 200 la 2.000. Posibile evoluții alarmante se prevăd pentru Richmond în Virginia, pentru sud-estul Floridei și pentru Alabama. În California, numărul morților ar putea ajunge la 1.000 pe zi în luna iulie, iar în Georgia cele 2.853 de ventilatoare disponibile ar putea deveni insuficente în decursul lunii viitoare.

"E un moment deosebit de periculos. Statele trebuie să înceapă normalizarea, dar e frustrant că Executivul federal a neglijat acele mecanisme care ar fi putut stinge eventuale focare de infecție: testarea, trasarea, carantina. Mă neliniștește mult că președintelui nu-i pasă, sau nu pare să priceapă rolul său, al guvernului federal, în a garanta că relaxarea restricțiilor nu va avea efect de bumerang", a considerat Chris Murphy, senator de Connecticut, stat care avansează extrem de precaut pe calea redresării.  Fără implicarea coerentă a Washington-ului, guvernatorii statali și liderii locali trebuie să se descurce singuri. Guvernatoarea Noului Mexic își invită concetățenii să rămână vigilenți, în vreme ce în Alabama Kay Ivey e la unison cu Casa Albă pe partitura relansării cât mai rapide, cu orice preț, cu orice risc. "Din amânări nu se poate trăi. A exista înseamnă, printre altele, să-ți poți câștiga existența", susține guvernatoarea unui stat care a adăugat 386 de noi cazuri de sâmbătă până duminică, pentru un total de peste 14.100.

"Nu-i ca alte evenimente ale erei Trump, ceva ce urmărești la televizor. Trump, care este o tele-personalitate, a tratat epidemia ca pe un spectacol de televiziune, care trece cu vorbe, când în esență, în impactul său emoțional ea este o realitate cotidiană extrem de dureroasă. N-o poți controla cu o strategie strict politică sau de comunicare", reamintea Mark Leibovich, corespondent național al ziarului New York Times.

Donald Trump, contra-exemplu în atâtea privințe, începând cu portul de mască, este exemplu pozitiv în ce privește revenirea la normal: s-a întors, sâmbătă, pe terenul de golf (personal, evident), unde nu mai fusese de pe 8 martie. A fost, de când ocupă Casa Albă, a 357-a deplasare la una dintre proprietățile sale, a 265-a prezență pe un teren al său de golf. Se estimează că voiajele sale de plăcere au costat contribuabilul peste 100 de milioane de dolari.

Pentru cei mărunți, plăceri mai mărunte. 

Pe plajele pacifice și atlantice s-au redeschis restaurante și baruri, la o fracțiune de capacitate. În Corpus Christi, Texas, cozile de mașini în așteptarea traversării spre plajele insulei Padre s-au întins pe kilometri. Pe faleza din Ocean City, statul Maryland, în multiple puncte ale litoralului New Jerseyan și pe plaje lacustre din Missouri, vilegiaturiștii cuprinși de frenezie estivală au uitat de măști sau distanțare fizică.  În parcul Dolores din San Francisco s-a găsit un antidot împotriva iluziei de normalitate: cercurile cu rază de doi metri trasate pe iarbă.

În capitala federală, unde virusul nu cedează, tradiționala paradă de Ziua Eroilor, pe bulevardul Constitution, a fost anulată, ca și un alt eveniment emblematic, concertul de pe esplanada de vest a Capitoliului. Memorialul Eisenhower, care urma să fie inaugurat pe 8 mai, rămâne închis publicului până la 17 septembrie.

În punctul cel mai sudic al Americii, insula floridiană Key West, totul este în așteptare. Interzisă străinilor din 22 martie, ca și celelalte insule la sud de Miami care alcătuiesc comitatul Monroe,  Key West se redeschide traficului turistic terestru și aerian începând cu data de 1 iunie.  Pe principala arteră comercială, Duval, predomină obloanele trase. Majoritatea antreprizelor insulei o vor lua de la capăt, dar pentru cel puțin șaizeci dintre ele așteptarea a fost fatală. Patroana restaurantului Bliss a cheltuit, în două luni de inactivitate, 10.000 de dolari pe chirie și 400 lunar pentru electricitate, cheltuieli pe care, din cauza incertitudinilor epidemiologice, nu știe dacă le mai poate recupera. 

A hotărît deci să abandoneze, după 11 ani.

"Atitudinea, pe care n-o înțeleg, pare a fi: dacă nu merge și ne îmbolvavim, putem muri împăcăți că am încercat", spune Zulma Segura.