Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Suedia: legi, morală, sex și prăbușirea unui imperiu de afaceri

paolo_roberto.jpg

Paolo Roberto
Image source: 
Wikipedia

Practicarea celei mai vechi meserii din lume este legală în Suedia, dar asta nu înseamnă că nu sunt șanse mari să fii pedepsit dacă vei plăti pentru ea. Este ceea ce a descoperit un important om de afaceri și foarte cunoscută personalitate TV din Suedia. Toată istoria este povestită de corespondentul RFI în țara scandinavă, Constantin Drăgan.

Paolo Roberto este un nume pe care îl știu mulți suedezi. Inițial boxer profesionist care a disputat două titluri mondiale, după ce a abandonat viața sportivă Paolo Roberto a devenit acționar al unei rețele de restaurante, al unui mare hotel și a creat o linie proprie de produse alimentare. În același timp, el a fost o prezență constantă pe ecranele Tv în calitate de comentator sportiv, prezentator al unor emisiuni de aventuri prescum și al programelor Let’s Dance și Time Out. A apărut și în filme, ca de pildă în partea a doua a trilogiei “Millennium” unde se joacă pe sine însuși. Nici politica nu i-a fost străină. În 2002 el a candidat din partea social-democraților pentru un loc în Parlamentul suedez, pe care l-a pierdut la limită. Are 13 cărți de bucătărie și de exerciții fizice deja publicate de cea mai mare editura suedeză. Pe de altă parte, Paolo Roberto a devenit cunoscut și prin poziție sale tranșante, în momentul în care s-a autodescris ca fiind “militant antifeminist”, pe motiv că feminismul a mers mult prea departe, spune el, și a devenit un fel de sectă, și ca un “fanatic al egalității tuturor”. A fost căsătorit și are doi copii adolescenți.

Pe scurt, iubit sau urât de public, Paolo Roberto a fost întotdeauna un nume de mare succes în media și în afaceri.

Ei bine, acest lucru s-a încheiat brusc în momentul în care, în cadrul unei razii, poliția l-a suprins la mijlocul acestei luni pe cale de a plăti 150 de euro pentru servicii sexuale unei prostituate venite dintr-o țară săracă a Uniunii Europene. 

Legea din țară scandinavă nu prevede pedepse pentru cei care practică prostituția. Se consideră că ar fi total inuman să interzici o activitate care poate fi singura sursă de venit a acestora. În schimb, a cumpăra sex se pedepsește cu amendă sau până la un an de închisoare. Este o lege care a apărut în Suedia  în 1999 și a fost în cel moment văzută că o mare victorie a organizației de femei a partidului social-democrat. De atunci ea a fost aplicată de multe ori, dar aproape întotdeauna s-a dat pedeapsa minimă. 

Fundamentul acestei legi stă în constatarea că serviciile sexuale sunt de cele mai multe ori oferite de femei care vin din cele mai sărace țări ale Europei, care sunt ținute în condiții mizere și care fac asta împotriva voinței lor. Se consideră că această practică trebuie oprită, așa că Suedia face permanent lobby la Uniunea Europeană pentru ca prevederi asemănătoare să apară în sistemul legislativ al tuturor membrilor. Iar faptul că și Franța a incriminat în 2016 plata pentru sex a fost considerată o victorie în țara scandinavă. 

Însă nu consecințele legale au însemnat sfârșitul prosperității lui Paolo Roberto, ci acelea morale. 

Asta pentru că, în momentul în care informația a fost difuzată, cea mai mare parte a celor care îl susțineau și făceau afaceri cu el i-au întors imediat spatele.

Nici măcar faptul că, la doar câteva ore de la momentul în care a fost suprins de poliție la prostituate a și apărut invitat într-o emisiune TV în care s-a declarat vinovat, a spus că e prima oară când a făcut așa ceva și și-a cerut iertare, nu l-a ajutat prea mult. Opinia publică s-a declarat oripilată de intenția lui a de cumpăra sex de la persoană în dificultate financiară, iar articolele de presă au început să curgă. 

Consecința a fost că în decurs de doar câteva zile Paolo Roberto, care toamna trecută declara “Eu știu cum să vând o luptă, cum să vând paste și cum să vând niște flotări” a fost complet ruinat.

Mai întâi, cele 126 de acțiuni pe care le avea la produsele de mare succes vândute sub numele Paolos au fost cumpărate de ceilalți acționari cu suma de 10 cenți bucata. Apoi, a fost dat afară din comitetele de management al unui mare hotel ale altor companii pe care le mangeria, chipul său a dispărut de pe firma rețelei de restaurante pe care o reprezenta iar o companie de construcții în ale cărei spoturi publicitare apărea a declarat că nu îl mai dorește. La fel și canalul de televiziune TV4 cu care avea contract de peste 10 ani, urmat de gigantul radio Rix FM  care a anunțat că Paolo Roberto nu mai este binevenit ca invitat în programele sale matinale. Editurile Bonnier, cele mai mari din Suedia, au spus și ele că nu doar că nu vor mai publica volumele sale viitoare, dar le vor și retrage pe cele 13 deja publicate.

În plus, incidentul Paolo Roberto a readus pe tapet nenumărate discuții legate de prostituție și de legi pe care mulți le consideră prea blânde. Opinia publică și parlamentari de dreapta au cerut ca ele să fie înăsprite și și chiar să se scoată varianta amenzilor de pe lista pedepselor, acestea urmând fi doar sub forma închisorii ferme. 

Cu alte cuvinte, un incident care ar fi apărut probabil la rubrica “fapt divers” în multe țări europene, a devenit în Suedia motivul prăbușirii unui imperiu și tema unor discuții aprinse despre schimbări legislative.

Trebuie spus totuși că nu tuturor suedezilor li se pare că Paolo Roberto a primit ceea ce a meritat. Iar aici aș menționa poziția lui Karin Olsson, șefa secției de cultură a marelui trust de presă Expressen. Într-un articol publicat acum câteva zile, ea scria că linșarea lui Paolo Roberto a mers cam prea departe. Că lucrurile pe care acesta le-a făcut nu sunt mai rele decât cele ale altor personalități prinse în același flagrant în trecut și care totuși nu au avut parte de același tratament. Ea condamnă direct decizia celor mai mari rețele de supermarketuri suedeze care au refuzat să mai preia produsele Paolos și pe cea a casei de edituri care nu mai vrea să știe nici măcar de titlurile pe care i le-a publicat în ultimii ani. 

Și tot ea încheie: “Nu apăr infracțiunea lui Paolo Roberto. Și nu am nicio obiecție cu privire la faptul că ar trebui să facem acțiunea de a cumpăra servicii sexuală mult mai dificilă astăzi decât înainte - dimpotrivă. Că mizeria femeilor este luată în serios ține de civilizație. Și tot de civilizație ține și o cercetare serioasă și decentă a unui profil media care până acum a avut o cotă bună în ochii publicului.

Ascultă AICI corespondența din Suedia