Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Secetă: Raportări de culturi calamitate mai mari decât însămânțările din toamnă

În unele județe au fost raportate culturi calamitate în suprafață mai mare decât cele însămânțate în toamnă, a avertizat, luni, ministrul agriculturii, Adrian Oros. Iar fără date reale nu pot fi oferite compensații financiare, mai atrage atenția ministrul.

Din înştiinţările făcute de către fermieri, sunt 1,6 milioane hectare calamitate de secetă, a anunțat luni ministrul agriculturii, Adrian Oros. S-ar putea ca, într-adevăr, 100% din suprafaţa însămânţată în toamnă în judeţ să fie calamitată, dar nu se poate să fie 110%, mai atrage atenția ministrul agriculturii, care spune că așteaptă de pe teren date reale pentru a putea fi date despăgubirile.

"Vreau să fac un apel aici şi la fermieri, dar în primul rând la cei care fac parte din aceste comisii de constatare pentru că în unele judeţe suprafeţele consemnate calamitate se apropie sau chiar depăşesc suprafeţele raportate în toamnă ca fiind însămânţate. 

Probabil că fie în toamnă s-au raportat greşit acele suprafeţe, fie echipele care constată şi consemnează în procesele verbale nu îşi fac întotdeauna treaba.  Vreau să fac acest apel pentru că noi vrem să-i despăgubim pe toţi cei care sunt păgubiţi, dar datele după care calculăm şi vom face aceste despăgubiri trebuie să fie nişte date reale
”, a explicat ministrul Agriculturii.

Ce spun femierii?

În Călărași, unul din județele cele mai afectate de secetă, procesul de constatare, despre care vorbește ministrul Oros, se află încă în derulare, spune Lucian Adam, de la Asociația Producătorilor Agricoli din acest județ.

Potrivit acestuia, explicațiile privind neconcordanțele despre care vorbește ministrul agriculturii ar trebui să le dea cei care verifică cererile fermierilor afectați: cei de la comisia de calamități, direcțiile agricole.

Între timp, producătorii așteaptă în continuare banii, deși pe teren situația pare compromisă, mai explică Lucian Adam, de la Asociația Producătorilor Agricoli din acest județ.

"Au făcut cereri către primării (n.r fermierii afectați), au anunțat la primăriile respective că sunt calamitați și în baza acestor anunțuri s-a deplasat comisia de stabilire a calamităților la fiecare în parte. Acțiunea cred că este încă în desfășurare.

Rep: Și oamenii ar avea nevoie de despăgubiri, presupun, cât mai repede.

Normal că ar avea nevoie, dar știți cum e la noi. Niciodată nu e când trebuie. Să vină banii măcar în al 9-lea ceas, că banii sunt bineveniți oricând.


Ei ar avea nevoie de bani că unii au vrut să reînființeze culturile respective. Din nefericire, la noi este foarte greu să le reînființeze pentru că n-a plouat. Și dacă n-a plouat, practic faci o nouă investiție fără să știi ce se va întâmpla cu ea. Există șansa, destul de mare, ca să pierzi și banii aceștia pentru a doua oară, mai spune Lucian Adam.

 

Refacerea sistemelor de irigații, promisiunea tuturor celor care au condus Ministerul Agriculturii

În plină secetă, ministrul agriculturii promite și noi măsuri privind sistemul de irigații. Adrian Oros spune că va suplimenta în acest an cu 10% alocările financiare pentru Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale. În cadrul acestui program, în primii trei ani s-au investit 110 milioane de euro, anul acesta a fost alocată o sumă de 50 de milioane de euro, care va fi suplimentată cu 10% pentru  finalizarea a încă 11 obiective de investiţii, în aşa fel încât să fie acoperite încă 200.000 de hectare irigate la finalul anului.

Cum se prezintă situația pe teren la Călărași, de exemplu, l-am întrebat pe Lucian Adam, de la Asociația Producătorilor Agricoli din acest județ.

"Stăm foarte prost cu sistemul de irigații. Pentru că din 400 de mii de hectare, cât a avut amenajat județul, se mai irigă pe 70 de mii de hectare. Sistemul a  fost distrus și nu s-a reabilitat în ciuda faptului că toți cei care au ocupat de-a lungul timpului fotoliul de ministru au privit lucrurile doar din perspectiva: trebuie să facem, vom face. De făcut, s-a făcut foarte puțin, mai spune Lucian Adam.

El explică și cum ramân blocate proiecte din simplu fapt că sunt plimbate de la o instituție la alta. (AUDIO). De ce? Pentru că sunt puși fel de fel de oameni care nu au nicio tangență cu această activitate.

Să mai spunem că, potrivit ministrului agriculturii, "suprafaţa reală pe care se irigă acum în România, suprafaţa reală, este de peste 322.000 hectare şi apa este introdusă pe canale pe o lungime de 2.355 kilometri.