Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Situația sezonierilor români, în atenția Parlamentului European

Comitetul pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din Parlamentul European discută marți situația lucrătorilor sezonieri români din vestul Uniunii Europene, în contextul crizei coronavirusului.

Subiectul va fi abordat în cadrul unei dezbateri mai largi, care va viza presupuse încălcări ale legislației UE privind timpul de muncă, sănătatea și siguranța lucrătorilor transfrontalieri.

Comunicatul Parlamentului European spune clar că este vorba despre ”informații tulburătoare” care au stat la baza declanșării acestei dezbateri. Parlamentul vorbește despre situația precară cu care se confruntă sute de mii de lucrători transfrontalieri și sezonieri

Europarlamentarii vor dezbate cu Josip Aladrović, ministrul Muncii și al sistemelor de pensii din Croația, țară care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii. De asemenea, va fi prezent Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturile sociale și Jordi Curell Gotor, director executiv interimar al Autorității Europene a Muncii.

Tema este cât se poate de evidentă: cum să protejăm drepturile de muncă, sănătatea și siguranța acestor lucrători indispensabili în timpul pandemiei.

Comunicatul legislativului european specifică faptul că lucrătorii din România și alte state membre est-europene asigură o forță de muncă vitală la fermele din Germania, Franța și alte state membre și asigură securitatea alimentară în toată Europa.

Alți lucrători, de exemplu din Slovacia, oferă servicii de îngrijire socială și de lungă durată pentru persoanele în vârstă din Austria și alte state membre.

Comisia Europeană a emis linii directoare pentru a se asigura că lucrătorii mobili din UE, care se califică drept ”lucrători indispensabili” în lupta împotriva COVID-19, pot ajunge la locul de muncă. Industria agroalimentară este un sector-cheie inclus în aceste orientări, în special în ceea ce privește lucrătorii sezonieri.

Deputații vor examina rapoartele care arată că în multe locuri nu s-au luat măsurile potrivite de prevenire a Covid-19. De asemenea, vor fi discutate plângerile potrivit cărora drepturile lucrătorilor cu privire la timpul de lucru, orele suplimentare și plata sunt încălcate – încălcându-se astfel chiar legislația UE.

Ce se poate întâmpla? Comisarul pentru muncă, luând act de nemulțumirile parlamentarilor, va fi obligat să acționeze. Și, după ce va verifica plângerile, va cere statelor în cauză să se alinieze normelor Uniunii Europene și să ia măsuri contra operatorilor economici vinovați.

Știm deja că Germania se află într-un proces de modificare a propriei legislații, pentru a preveni abuzurile de tipul celor semnalate și probabil și alte state membre vor proceda la fel.

Dezbaterea ar trebui să fie un prim pas pentru întărirea legislației europene cu privire la lucrătorii sezonieri transfrontalieri, care în mod clar sunt prea puțin protejați și supuși abuzurilor.

Iar aici, România ar trebui să joace un rol central, nu doar pentru că este unul dintre cei mai importanți furnizori de personal. Dar și pentru că, așa cum și Parlamentul European a remarcat, este un factor cheie pentru securitatea alimentară a Uniunii Europene. Suntem, în definitiv, pe o piață unică, produsele sunt disponibile pentru toți.

Acesta este răspunsul corect în situația existentă și nu reacțiile populiste și isterice, care pot emoționa, dar nu oferă soluții.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 26 mai 2020