Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Terasele, redeschise la 1 iunie? Lista măsurilor luate de patroni pentru reînceperea activității

bere.jpg

Sursa imaginii: 
Flickr

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, reafirmă că, din 15 iunie, s-ar putea deschide plajele, dacă numărul de cazuri noi de îmbolnăvire cu coronavirus va continua să scadă sau va exista un număr constant mic de contagiuni. În plus, zborurilor externe ar putea fi și ele reluate în viitorul apropiat. ”Discutăm cu ţările terţe cu care avem legături aeriene. În măsura în care condiţiile din aceste ţări nu impun izolări sau carantinări, atunci şi la noi se va discuta acest lucru”, a precizat Nelu Tătaru la postul B1TV. În fine, și terasele ar putea fi redeschise de la 1 iunie, a precizat ministrul Sănătăţii. Cât de pregătiți sunt, însă, patronii de tarase să reia activitatea și în ce măsură au fost afectate aceste afaceri puse pe „butuci” de pandemie? A răspuns la aceste întrebări, pentru RFI, Octav Dura, lider al Asociației Comercianților din Centrul Istoric al Bucureștiului.

Octav Dura: HORA, organizația patronală a hotelurilor și restaurantelor din România, împreună cu Asociația Comercianților din Centrul Istoric a făcut câteva propuneri, în întâlnirea din 18 mai, premierului Ludovic Orban pentru buna desfășurare a activității restaurantelor în etape. Noi ne-am gândit la data de 1 iunie pentru deschiderea teraselor. A doua etapa începe din 15 iunie cu dechiderea etapizată a interiorului și din 1 iulie deschiderea totală a locațiilor. Evident că în aceste trei perioade noi ne-am gândit la anumite măsuri de securitate, de siguranță atât pentru clienți, cât și pentru angajați, cum ar fi:

- distanțarea meselor cu 1,5m între ele,

- dotarea unităților cu sanitarizant și cu soluție dezinfectantă,

- mănuși de unică folosință și măști pentru personalul angajat.

Așteptăm măsurile în lucru ale ANSVSA. Am participat la un proiect împreună cu ANSVSA. Iar aceste măsuri ar trebui comunicate până pe data de 28 mai către unități pentru a se putea aplica din data de 1 iunie.

Reporter: Cât de afectați sunt în acest moment patronii de baruri, de terase, de cluburi din centrul vechi? Deja e o perioadă consistentă în care nu au putut funcționa aceste locații...

O.D: Atât restaurantele din centrul vechi, cât și restaurantele din toată țara, undeva în jurul a 40.000, cu aproximativ 400.000 de angajați, au o scădere de vânzări de aproximativ 90%. Majoritatea proprietarilor de business-uri din Horeca au acceptat facilitățile legate de șomaj tehnic. Până astăzi nu sunt și nu avem informații cum că anumite business-uri nu s-ar deschide. Cu siguranță, în următoarea perioadă, având în vedere că vom compara o perioadă de pandemie cu o perioadă de normalitate din 2019, business-urile nu vor reveni la 100% în scurt timp. Atunci, s-ar putea să avem surprize atât timp cât rata de profitabilitate este undeva între 5% - 15% în acest segment. Posibil ca un procent important din antreprenorii din Horeca să nu poată continua.

Rep: Spuneați că sunteți în contact cu Guvernul. Nu știm exact dacă și când vor fi deschise terasele. Am văzut că ministrul Sănătății spune că, dacă numărul îmbolnăvirilor nu va crește din nou alarmant, vor fi deschise de la 1 iunie. Pentru că sunteți în contact cu reprezentanții Guvernului, ce condiții vor fi? Ați menționat câteva dintre ele. Dar, spre exemplu, panourile de plexiglas între mese sunt o soluție? Autoritățile italiene au apelat la această variantă.

O.D: Noi ne-am gândit la panouri de plexiglas pentru locațiile de tip take away și cele cu servire la tejghea. Pentru partea cu servire la masă nu am prevăzut în propunerile noastre așa ceva. Așa cum spuneam, între mese este prevăzută o anumită distanță de minim 1,5m, astfel încât persoanele să nu intre în contact.

 
Octav Dura, lider al Asociației Comercianților din Centrul Istoric al Bucureștiului, despre redeschiderea teraselor