
Social
Coronavirus | Peste 1500 de cadre medicale, infectate în R.Moldova. Un nou ajutor din partea României
medici_echipati.jpg

Cei mai afectați de coronavirus în rândul personalului medical, în R.Moldova, sunt asistenții medicali, în jur de 580. Urmează personalul auxiliar, 470 de cazuri. Totodată, în jur de 355 de medici s-au infectat cu coronavirus, felceri, aproape 80 și farmaciști - 20 de cazuri.
Până în prezent 14 cadre medicale au decedat de coronavirus în R.Moldova, dintr-un total de 267 de cazuri.
Apel către studenții de la medicină: ”Avem nevoie mai mult ca niciodată de ajutor reciproc și susținere”
În condițiile în care, de la o zi la alta crește numărul celor infectați cu Covid-19, studenții de la medicină sunt așteptați să acorde ajutor cadrelor medicale de la Spitalul Clinic Republican unde sunt internați o bună parte dintre bolnavii cu coronavirus, mulți în stare gravă.
”În aceste clipe grele pentru societatea noastră, dar și pentru întreaga lume, avem nevoie mai mult ca niciodată de ajutor reciproc și susținere. Astfel, IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” vine cu rugămintea către studenții USMF ”Nicolae Testemițanu” să acorde ajutor medicilor instituției în lupta cu COVID – 19. Solicităm respectuos, participarea Dvs în tratamentul pacienților infectați de noul tip de Coronavirus, activând în prima linie și anume, în secțiile de Terapie Intensivă COVID a Spitalului Clinic Republican”, se arată într-un mesaj al Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova.
Studenții și rezidenții de la medicină care vor să dea o mână de ajutor în lupta cu coronavirus se pot adresa șefului Departamentului Anestezie și Terapie Intensivă sau Asistentei șefe a spitalului.
35 mii de viziere, oferite de România
În această perioadă, la Chișinău continuă să ajungă ajutoare umanitare în contextul crizei legate de coronavirus. După ce 42 de medici români au venit în R.Moldova într-o misiune umanitară să-i ajute pe colegii moldoveni în lupta cu coronavirus, dar și după ajutorul oferit de Guvernul României în valoare de 3,5 mln de euro în vederea combaterii coronavirusului, iată că un nou ajutor ajunge în R.Moldova din România.
Asociația ”Voci pentru Democrație și Justiție” (VeDemJust) și voluntarii grupului "Vă ajutăm din Cluj!" au trimis medicilor moldoveni din prima linie 35 de mii de viziere. ”Datorită donațiilor voastre adunate de VeDemJust și muncii voluntarilor din "Vă ajutăm din Cluj!", 35.000 viziere au plecat către Republica Moldova. Acestea vor ajunge peste Prut la cei din linia întâi. Mulțumim coordonatorilor, Cristi Danileț și Cătălin Pop”, se arată într-un mesaj al Asociației.
Mai multe restricții impuse de pandemie, anulate
Autoritățile moldovene anunță că mai multe restricții impuse din cauza pandemiei au fost anulate, unele chiar începând de astăzi. Traficul feroviar și transportul internațional de pasageri a fost reluat, din 26 mai. Totodată, Comisia Extraordinară pentru Sănătate Publică a mai decis că din 1 iunie, bibliotecile și muzeele își reiau activitatea, dar fără organizarea activităților culturale. Tot atunci și piețele din Chișinău și Bălți își deschid ușile. Restaurantele și terasele, din 15 iunie. Vor fi deschise atunci și sălile de sport, dar fără access la vestiar, baie și piscină, cu respectarea strictă a măsurilor de sănătate publică. Școlile și grădinițele rămân închise, potrivit unei decizii a autorităților.
Să mai spunem că, în R.Moldova a fost declarată stare de urgență în sănătate publică, începând cu 16 mai și până pe 30 iunie 2020. Perioada ar putea fi extinsă în funcție de evoluția situației epidemiologice.
Așadar, până pe 30 iunie 2020, este interzisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor cu următoarele excepții: membri de familie ai cetățenilor RM, persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități, persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent, membri ai misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizațiilor/ misiunilor internaționale, precum şi membrii familiilor acestora sau personal care poate asigura ajutor umanitar.
Totodată, au voie să intre în țară pasagerii în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare. Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu fişa epidemiologică, precum şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare o perioada de 14 zile în locurile determinate.