Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medicii de familie fac apel la mediul privat pentru asigurarea de măști și alte materiale de protecție

dr._pop.jpeg

Medicul clujean de familie Claudia-Felicia Pop spune că, la început, medicii și-au cumpărat singuri dezinfectanți, măști și mănuși.
Medicul de familie Claudia-Felicia Pop spune că, la început, medicii și-au cumpărat singuri dezinfectanți, măști și mănuși.

Pacienții revin din nou în număr mare la cabinetele medicilor de familie, după încetarea stării de urgență, însă acolo găsesc în multe cazuri un personal medical insuficient de bine protejat împotriva COVID 19. De ce? Pur și simplu, medicii de familie au fost lăsați pe dinafară de Ministerul Sănătății, care nu le-a oferit materiale de protecție. Ei fac un apel către societatea civilă sau oricine care le poate oferi materiale sanitare de protecție.

Medicii de familie spun că au fost lăsați de izbeliște de Ministerul Sănătății atât în timpul stării de urgență, cât și în această perioadă, a stării de alertă și nu au primit materiale sanitare pentru a se proteja de infectarea cu noul coronavirus. Medicul clujean de familie Claudia-Felicia Pop spune că, la început, medicii și-au cumpărat singuri dezinfectanți, măști și mănuși.

”În momentul în care s-a declarat starea de urgență și lucrurile au luat-o așa într-o cădere liberă în ceea ce privește materialele sanitare, pur și simplu am ajuns să achiziționăm măști la 7 lei bucata, mănuși la niște sume exorbitante, dezinfectanți la fel, mulți dintre ei nu-i mai găsim pe piață. Gândiți-vă că în condițiile în care personalul medical din cabinet trebuie să schimbe masca din două în două ore și trebuie să avem două măști chirurgicale fiecare dintre noi. Eu am o echipă în cabinet de două asistente, doi medici rezidenți și cu mine, deci suntem cinci persoane, asta înseamnă zece măști din două în două ore”, a declarat medicul clujean.

După 15 mai, a crescut numărul de pacienți care au venit în cabinetele medicilor de familie, pe fondul relaxării măsurilor anti-COVID 19. Protocoalele sanitare obligă personalul medical să schimbe masca și să dezinfecteze cabinetul după fiecare consult. Practic, nevoia de materiale de protecție a devenit stringentă în condițiile în care venituri medicilor de familie din toată țara au scăzut dramatic în ultimele două luni, pentru că nu au putut deconta consultatiile. De aceea, medicii de familie s-au văzut nevoiți să facă un apel la toți cei care pot dona echipamente de protecție.

”Apelul nostru a plecat de la faptul că și noi suntem într-un sistem sanitar și noi suntem în prima linie, nu doar colegii noștri din spital, le mulțumim pentru ceea ce fac, nu vreau să interpreteze nimeni greșit că subestimăm activitatea lor. Vrem ca lumea să înțeleagă că noi, ca medici de familie avem între 1000 și 3000 de asigurați. Dacă un singur medic de familie se îmbolnăvește, automat în clădirea respectivă există riscul să fie contaminați toți colegii. Oricum, activitatea se va suspenda. Gândiți-vă dacă avem o locație cu patru medici de familie, ce înseamnă pentru toți pacienții arondați la medicii respectivi”, a mai spus medicul Claudia-Felicia Pop.

Medicul de familie Claudia-Felicia Pop, care este și cadru didactic universitar spune că există medici de familie care nu își permit să achiziționeze materiale de protecție, mai ales în zona rurală, unde numărul de pacienți este mic. De aceea, medicii au inițiat campania SOS MEDICINA DE FAMILIE. Această campanie nu e doar pentru medicii de familie din Cluj sau pentru cei din Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, ci pentru toți medicii de familie din țară, indiferent unde își desfășoară activitatea.

 
Medicii de familie fac apel la mediul privat pentru asigurarea de măști și alte materiale de protecție