Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un român este blocat de două luni la 10.000 de km de casă. Apel disperat către autoritățile române

ov.jpg

Sursa imaginii: 
Ovidiu Panzariu

Un tânăr român este blocat, de mai bine de două luni, în Insulele Cayman, aflate în largul coastelor sudice ale SUA, în apropiere de Cuba. RFI vă spune povestea lui.

Ovidiu a mers la muncă pe această insulă exotică, unde a lucrat pentru un renumit lanț hotelier. Odată cu izbucnirea pandemiei, însă, și-a pierdut locul de muncă, iar toate zborurile către Europa au fost anulate. În aceeași situație se află câteva sute de alți lucrători blocați pe această insulă, printre care și câteva zeci de români. „În aceste două luni, spune Ovidiu, nu am primit niciun fel de ajutor de la autoritățile române. Totul este nesigur și avem nevoie ca statul român să spună o dată exactă la care își va deschide spațiul aerian pentru a ne putea întoarce acasă”, transmite tânărul român blocat în Insulele Cayman încă din luna martie.

Ovidiu Panzariu: Pe 22 martie a fost ultimul zbor care a plecat din Insulele Cayman. De atunci tot încercăm să căutăm zboruri. Situația e ca a tuturor românilor care sunt plecați și care nu pot veni acasă...

Reporter: Așadar, în perioada asta, tu a trebuit să îți plătești în continuare chiria. Ai avut cheltuieli zilnice. Bănuiescă că situația nu e tocmai plăcută, tu vrând să te întorci în țară și neavând nicio soluție, neexistând zboruri către Europa, către România...

O.P: Așa este. Oricum am fost un pic mai norocos prin prisma locului de muncă pe care îl aveam. Ne-au plătit parțial. Am putut să ne plătim în continuare chiriile. Dar situația asta nu se poate prelungi foarte mult. Problema cu venitul acasă e că nefiind un zbor direct spre România depindem și de Marea Britanie. Cum Marea Britanie are o situație mai gravă în momentul de față cu epidemia de covid, atunci e greu să găsim zboruri prin Marea Britanie.

Rep: Autoritățile române v-au oferit un sprijin real? Sunteți în vreun fel de contact cu ambasade, cu consulate? Au făcut vreun efort de a vă aduce acasă în perioada asta de două luni?

O.P: Un demers clar e prea mult spus. Am avut o discuție cu cineva din ambasada României din Marea Britanie și mi s-a spus că în cel mai bun caz ei pot să îmi dea informații în legătură cu niște zboruri care să ocolească Marea Britanie. Ei aveau informații încă de acum o săptămână că zborurile spre România vor fi anulate încă 15 zile. Mi-au dat informații în legătură cu încă alte două zboruri pe care aș putea să le cumpăr, dar asta nu m-a ajutat.

Rep: Înțeleg, totuși, că, după două luni, compania la care lucrezi în sfârșit a reușit să vă ajute pe cei care lucrați acolo și sunteți blocați de atâta timp și v-au cumpărat ei bilete. Însă, nu e clar ce se va întâmpla și cu acestea. Au mai fost cazuri în care oamenii sau companiile lor au luat bilete și au fost anulate pe ultima sută de metri.

O.P: Da, a fost un caz foarte recent în Philippine în care s-au cumpărat bilete și ultimele zboruri cu care urmau să plece din Atlanta sau din Marea Britanie au fost anulate și au trebuit să stea acolo câteva zile. Noi am primit, în sfârșit, după o lună și jumătate de așteptare, niște bilete spre România, cu trei escale, ultima fiind din spre Zurich spre România cu Swiss Airways. Iar zborul e pe data de 5 iunie. Problema e că acum cu noile reguli care au fost implementate și cu noua amânare cu 15 zile a permiterii zborurilor de tip charter spre România. Acum, acel ultim zbor e cumva în aer. Nu știu ce se va întâmpla cu el. Mă gândesc că în zborul ăla vor fi numai români. Sper, totuși, să se dea voie să venim acasă. Dacă nu, probabil că ori voi fi blocat în Zurich, ori voi primi informații în câteva zile că se anulează tot biletul. 

Rep: Ai un mesaj pentru autoritățile române?

O.P: Am un mesaj pe cât mai simplu cu putință. Să ia o decizie și să se țină de ea. Aici sunt deja anumiți oameni, companii și inclusiv guvernul caymanez care ne ajută activ în a ajunge acasă. Numai că ei nu au nicio putere atât timp cât granițele sunt închise. Dacă tot spui că le deschizi la 15 mai, apoi la 29 mai, după aceea la 15 iunie. Nu se poate să cumpărăm bilete mereu și după aceea să se anuleze. Dacă ar avea un mesaj consistent și clar, de exemplu că acum la 15 iunie se vor deschide granițele, ar fi o ok, mai ales că am putea ajunge acasă. Este foarte frustrant să știi că ai biletul luat și că nu poți zbura spre casă pentru că mereu se reevaluează regulile de venit acasă și regulile aeriene.

Ascultă:

 
Povestea lui Ovidiu, românul blocat din luna martie în Insulele Cayman