Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Plajele se deschid pe 1 iunie. Va fi o vacanță atipică? Opinia consultantului în turism Ciprian Enea

Plaje deschid iunie vacanta atipica.jpg

Plajele se redeschid pe 1 iunie (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Plajele se redeschid pe 1 iunie (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Plajele de pe litoralul românesc se redeschid, odată cu relaxarea de la 1 iunie. Ce lipsește momentan este un set mult mai bine definit de norme, care să-i ajute pe operatorii din turism să-și protejeze clienții împotriva coronavirusului, declară la RFI Ciprian Enea, consultant în turism.

Ciprian Enea spune că ”ce lipsește momentan din punctul de vedere al mai multor tour-operatori, fie că vorbim despre hotelieri, agenții de turism sau transportatori este acel set cert de măsuri care să ne ajute să avem un anumit tip de siguranță în ceea ce privește protecția turiștilor. Evident că și hotelierii și transportatorii, organizatorii de evenimente își iau foarte multe măsuri împotriva coronavirusului (...), dar mulți dintre ei consideră că ar fi necesar să apară un set mult mai bine definit de norme, care să-i ajute să-și protejeze clienții împotriva coronavirusului”.

Va fi o vacanță ciudată în 2020? Consultantul în turism crede că ”dacă vom merge la plajă cu masca, dacă vom merge într-un restaurant în interior cu mască și vom fi nevoiți să mâncăm pe sub mască, între ghilimele, bineînțeles, dacă vom vedea familii care vin cu dezinfectantul și de fiecare dată dezinfectează mânerul de la ușă, scaunul, masa, farfuria, lingura și așa mai departe, pentru că ne-am învățat să facem acest lucru, dacă vom vedea la intrarea în fiecare obiectiv turistic tot felul de preșuri cu clor sau formule de a te dezinfecta pe mâini sau chiar acele tuneluri în care ești dezinfectat din cap până în picioare, s-ar putea să vorbim despre o vacanță ușor atipică”.

În opinia sa, ”dacă vom respecta doar anumite norme, precum distanța de la un șezlong la altul, distanța între mese, între scaune, un număr de persoane mai mic la fiecare masă, fără să avem însă un accent extrem pe aceste ”accesorii” împotriva coronavirusului, s-ar putea ca vacanța din 2020 să nu pară chiar așa un concediu desprins dintr-un film care până nu demult nu am fi crezut că poate exista”.

Ciprian Enea, despre deschiderea plajelor odată cu relaxarea din 1 iunie