Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alexandru Rafila la RFI: Boala nu se transmite prin intermediul apei, dar distanțarea fizică va trebui respectată și în piscină sau în mare

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Măsurile de protecție individuală împotriva coronavirusului trebuie respectate și după relaxarea restricțiilor de la 1 iunie. Iată ce spune la RFI președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății. El precizează că deși boala nu se transmite prin intermediul apei, distanța fizică dintre oameni va trebui respectată și în piscină sau în mare.

Alexandru Rafila declară că deschiderea plajelor și a teraselor odată cu relaxarea de la 1 iunie nu trebuie să excludă măsurile de protecție personală: ”Nu pot să fac altceva decât să le recomand să păstreze măsurile de protecție individuală, pentru că măsurile generale pe care le iau autoritățile și care sigur, sunt normale și necesare reprezintă un cadru, dar până la urmă, protecția trebuie să ne-o asigurăm fiecare dintre noi, prin comportament și mai ales prin grija cu care acționăm în spații închise”.

Întrebat cum crede că va putea fi respectată distanțarea fizică pe litoral, ținând cont că falezele și spațiile de promenadă din multe stațiuni sunt înguste și de obicei foarte aglomerate, președintele Societății Române de Microbiologie a răspuns: ”Este o chestiune care ține de fiecare dintre noi. Până la urmă, chiar dacă falezele sunt înguste, nu ne impune nimeni să trecem cu toții în același interval de timp prin același loc. Putem să așteptăm și cu grijă să încercăm să evităm busculadele și aglomerațiile, deci e o chestiune comportamentală și de instinct”.

Alexandru Rafila precizează că deși boala nu se transmite prin intermediul apei, distanța fizică dintre oameni va trebui respectată și în piscină sau în mare: ”Nu se transmite boala prin intermediul apei, asta este foarte clar, dar pe de altă parte, dacă interacționezi direct, fizic, cu cineva și cu secrețiile pe care el le poate elimina în timpul unui acces de tuse, sigur că este o situație care poate fi periculoasă, dacă este o persoană străină”.