Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Culturii, la RFI: Reluarea concertelor în spații închise, probabil când vom avea sub 30 de cazuri de COVID-19 pe zi

"Ministerul Culturii lucrează la propunerea pentru reluarea producțiilor de spectacol și concerte în spații închise. Deocamdată, discutăm cu Ministerul Sănătății să se permită reluarea repetițiilor", spune la RFI, Bogdan Gheorghiu. Acesta a adus în discuție și situația concertelor și festivalurilor cu peste o mie de persoane.

 

Într-un interviu pentru RFI, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, spune că "Ministerul Culturii lucrează la propunerea pentru reluarea producțiilor de spectacol și concerte în spații închise. Deocamdată, discutăm cu Ministerul Sănătății să se permită reluarea repetițiilor, iar cu Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență am intrat în dialog pentru a actualiza calendarul reluării activității cu publicul, chiar și în spații închise". 

"În Austria, s-a permis deja reluarea spectacolelor în săli, în spații închise, dar acolo se înregistrează în jur de 10 îmbolnăviri pe zi, la nivel național. România în continuare are peste 100 de cazuri, așadar iată cam unde trebuie să ajungem, din punct de vedere epidemiologic, pentru a se permite și la noi reluarea graduală a spectacolelor în spații închise. Cel mai probabil, când va scădea sub 20, 30 de cazuri pe zi, la nivel național, și statul român va lua decizia de a se relua la aceste activități. Până atunci, să știți că deși noi am pledat pentru relaxare mai rapidă a normelor, însă epidemiologii consideră cu risc ridicat aceste spectacole în săli închise, pentru că este vorba despre de timpul petrecut de acele persoane în același spațiu. Este un timp îndelungat, de două ore, aproximativ, cât durează un spectacol sau un film, comparativ, pentru că mulți fac această comparație, cu un supermarket unde două persoane nu împart același spațiu pentru un timp îndelungat. De aceea, epidemiologii sunt reticenți în a permite reluarea spectacolelor sau permiterea reluării proiecțiilor cinematografice în spații închise", explică Bogdan Gheorghiu.

Ce se întâmplă cu festivalurile și concertele cu peste 1.000 de participanți? "Nu credem că din punct de vedere al siguranței epidemiologice și din alte motive se va putea organiza vreun eveniment cu un număr atât de ridicat de participanți până la 1 septembrie", a răspuns ministrul Culturii. Potrivit acestuia, pe site-ul ministerului se află în dezbatere publică un proiect de lege privind desfăşurarea evenimentelor cultural-artistice în contextul epidemiei de COVID-19 care interzice organizarea concertelor şi festivalurilor cu peste 1.000 de participanţi în România. „Până la data 31 august 2020, este interzisă organizarea evenimentelor, festivalurilor şi manifestărilor culturale, artistice la care sunt prezenţi peste 1000 de participanţi simultan, atât în spaţii închise, cât şi în aer liber, indiferent dacă accesul este gratuit sau cu plata biletului”, se arată în proiectul de lege care urmează să fie dezbătut și de parlamentari.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: