Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus. Conspiraţionism şi antisemitismul libertar

Analogii false

În timpul unor demonstraţii din Germania, unii protestatari şi-au cusut pe haine Steaua lui David, avînd inscripţionat cuvîntul „nevaccinat”. La toate aceste demonstraţii au apărut în ultimele luni extremişti de dreapta, fundamentalişti creştini, conspiraţionişti şi ezoterişti. Cu toţii se consideră victime ale măsurilor sanitare despre care ei cred că au fost impuse de „forţe oculte”, vehiculate de către cercuri evreieşti.

În ultimele săptămîni au avut loc zeci de demonstraţii împotriva restrîngerilor impuse de combaterea răspîndirii coronavirusului. Între miile de manifestanţi care s-au adunat în marile oraşe din Germania pentru a protesta contra restrîngerilor, s-au strecurat şi numeroase persoane despre care se ştie că aparţin unor organizaţii radicale de dreapta sau că fac parte din grupul simpatizanţilor. Aceştia împărtăşesc anumite teze împrumutate din arsenalul antisemitismului, radicalizînd astfel şi pe alţi manifestanţi. Pe alocuri, au apărut manifestanţi care purtau pe piept steaua lui David, avînd inscipţionat cuvîntul „nevaccinat”.

În timpul nazismului, evreii erau obligaţi să poarte o bucată de pînză galbenă, cusută pe haine în formă de stea a lui David. Inscripţionarea imita caligrafia ebraică. Acest semn distinctiv era destinat identificării evreilor în spaţiul public, deveniţi ţinta discriminărilor.

Afişarea, instrumentalizarea şi deturnarea acestui semn în timpul coronademonstraţiilor este nu numai o provocare politică. În mod evident, constituie şi o relativizare a Holocaustului.

În timpul demonstraţiilor au mai fost văzute şi persoane care purtau pancarte inscripţionate cu cele trei litere: NWO. Acestea sînt iniţialele pentru sintagma „Neue Weltordnung”, în traducere: „Noua Ordine Mondială” (o noţiune preluată de la cercuri extremiste de dreapta din spaţiul anglo-saxon: „New World Order“ NWO).

Propagarea rezistenţei împotriva „Noii Ordini Mondiale” este un fenomen mai vechi şi are la bază ideea existenţei unor societăţi secrete, autoritare şi supranaţionale care intenţionează să instaureze un guvern mondial. Prin anii 1990, această idee fixă a devenit populară în Statele Unite, fiind răspîndită de autori fundamentalişti creştini, extremişti de dreapta şi adepţi ai ezoterismului.

Între corona-protestatari există mulţi care vehiculează teorii conspiraţioniste îmbibate cu motive antisemite şi mituri rasiste, livreşti. Ei pun semnul egalităţii între Republica Federală şi regimul nazist. Referindu-se la vaccinare, unii au confecţionat afişe pe care se pot citi sloganuri ca, de exemplu: „Soluţia finală pentru corona-problemă” („Endlösung der Coronafrage“). Analogiile sugerate cu politica totalitară a statului nazist sînt evidente. În acelaşi timp, relativizează politica de exterminare a evreilor prin folosirea abuzivă a noţiunilor „soluţie finală” şi transformarea termenului nazist „problema evreiască” în „corona-problemă”.

Teologul Michael Blume, care răspunde din partea guvernului din land-ul Baden-Württemberg de combaterea antisemitismului, descrie conotaţiile doctrinare exprimate prin intermediul lozincilor amintite drept „anti-semitism libertar” („libertärer Antisemitismus“). Într-un interviu, Blume a spus că în societatea germană se combate în continuare vechiul anti-semitism rasist şi de dreapta. „Antisemitismul libertar”, însă, are o dimensiune nouă, reuşind să şteargă deosebirile între victimele reale şi victime închipuite.Cei care se identifică cu evreii persecutaţi nu-şi dau seama de exagerarea crasă care rezultă din semnificaţia acestei echivalenţe.

Utilizarea unor false sloganuri politice de către unii demonstranţi pot contribui la radicalizarea altor manifestanţi care cred că Angela Merkel nu este nimic altceva decît o marionetă a unor forţe oculte, dominate de către evrei. Sau că George Soros este cel care a facilitat valul de refugiaţi pentru a submina Europa creştină - sau că Bill Gates este cel care a creat virusul Covid-19 pentru a reduce populaţia planetei cu scopul de a instaura aşa numita Nouă Ordine Mondială.

 
Coronavirus. Conspiraţionism şi antisemitismul libertar