Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: În Irak se reintroduce carantina, după un nou val de infecții

bagdad.png

Verificarea temperaturii corporale în cartierul Sadr City, Bagdad, aprilie 2020
Image source: 
AFP via rfi.fr

De câteva zile, un nou val de contaminări cu Covid-19 induce panică în această țară supusă în ultimele patru decenii unor conflicte grave, sistemul de sănătate ajungând astfel aproape de colaps. Guvernul irakian a ridicat parțial starea de urgență în luna Ramadanului, dar începând de miercurea trecută, șase cartiere din Bagdad au intrat din nou în izolare. Printre ele, Sadr City, unul dintre cele mai sărace cartiere din capitală, unde trăiesc 4 milioane de locuitori și unde centrele de îngrijire medicale sunt precare.

Sadr City este unul dintre cartierele sărace din Bagdad: un cartier supraaglomerat cu drumuri desfundate unde aproape că nu există servicii publice.

Khamas are 75 ani și locuiește de o viață aici. Aflându-se în izolare, ea nu mai speră că statul va gestiona criza într-un mod eficient.

„Suntem 4 milioane de oameni aici, nu avem nici un parc, nici o zonă de spațiu verde, nici suficiente spitale sau școli” spune Khamas. „Niciun guvern nu poate gestiona problema (coronavirusului) în fața acestor realități”.

De altfel, cele două probleme sunt de natură diferită: Autoritățile au reintrodus starea de urgență pentru a opri răspândirea virusului, dar puțini locuitori respectă această normă în prezent din motive mai degrabă economice.

 „Nu se poate impune cu adevărat starea de urgență”, semnalează Khamas. „Orașul este mare și mulți oameni sunt needucați. Unii sunt analfabeți iar economia merge prost. Oamenii vor să muncească aici. Vor să-și trăiască viața, să mânânce și să câștige bani”

Irakul încă nu a înregistrat foarte multe cazuri de coronavirus comparativ cu restul lumii, conform statisticilor. Dar creșterea recentă a contaminărilor și nerespectarea măsurilor sanitare îi fac astăzi pe oameni să se teamă de ce e mai rău.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu după o corespondență din Bagdad de la Lucille Wassermann pentru rfi.fr