
Social
Radu Szekely, expert educațional CE: Întârzierea procesului de învățare și incertitudinea legată de ce se va întâmpla în toamnă ar putea duce la riscul de abandon școlar
radu-szekely-750x430.jpg

Peste 12.500 de elevi din clasele terminale și de la seral se întorc de azi la școlile și liceele din Capitală pentru sesiunea de pregătire a examenelor naționale. La un calcul scurt rezultă că mai puțin de jumătate dintre elevii de a VIII-a și o treime dintre cei care termină liceul se prezintă la aceste activități. Ministrul Educației estimează că procentul este slab în capitală dar subliniază că la nivelul țării 60% dintre elevi au anunțat că revin la școală de azi.
“Nu îngrășăm porcul în ajung cu două săptămâni de pregătire înainte de examen” spune la RFI Radu Szekely, expert educațional la Comisia Europeană. Specialistul subliniază importanța întoarcerii la clasă ca parte dintr-un proces de readaptare și socializare și susține că în special copiii care nu au avut acces la învățământul online și nici la discuții cu colegii și profesorii au nevoie de acest contact cu școala.
Radu Szekely: Sesiunea specială pentru elevii care nu pot da examenul inițial este o idee excelentă
Luni seară premierul Ludovic Orban a anunțat că elevii care urmează să dea examenul de bacalaureat și care au probleme de sănătate la prima sesiune vor putea susține această testare într-o sesiune specială.
Radu Szekely, expert educațional la Comisia Europeană spune că decizia Guvernului este una corectă și ar fi trebuit să fie luată mult mai devreme pentru a reduce presiunea psihologică pusă pe elevi.
Specialistul i-a explicat Andreei Pietroșel că în opinia sa întârzierea procesului de învățare și incertitudinea legată de ce se va întâmpla în toamnă ar putea duce la riscul de abandon școlar în cazul celor 32% dintre elevii care nu au avut deloc acces la cursurile online.
Cum sunt protejate sălile de clasă
Revenirea în unitățile de învățământ este opțională iar participarea la sesiunile de pregătire pentru examene se va face în condiții stricte de de siguranță pentru a împiedica răspândirea COVID-19 printre elevi și profesori sau personalul auxiliar din școli.
Ministerul Educației a publicat un set de măsuri generale de prevenire și protecție în sălile de clasă, care vizează în principal dezinfectarea acestor spații, păstrarea unei distanțe de minimum 2 metri între elevi și accesul interzis persoanelor cu temperatura mai mare de 37,3 grade.