Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG: Viziunea Jandarmeriei privind manifestațiile publice contravine principiilor europene

proteste_10_august_2018_rfi.jpg

Tribunalul București: decizia în dosarul „10 august” a fost adoptată pe baza dispoziţiilor legale şi pe baza probatoriului administrat, nu pe bază de emoţii şi sentimente
Tribunalul București: decizia în dosarul „10 august” a fost adoptată pe baza dispoziţiilor legale şi pe baza probatoriului administrat, nu pe bază de emoţii şi sentimente
Sursa imaginii: 
Proteste în Piaţa Victoriei, 10 august 2018 (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)

Jandarmeria Română propune un proiect de lege privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice. Printre altele, acestea nu ar putea avea loc decât dacă nu afectează starea de normalitate în societate, dacă nu aduc atingere mediului ambiant și dacă nu sunt contrare bunelor moravuri. Proiectul încă nu este pus în dezbatare publică pentru că până acum nu a fost însușit și de Ministerul de Interne. Oana Preda, directorul CERE, spune că "Iegislația privind adunările publice ar trebui să vină din direcția drepturile omului și nu din direcția Jandarmeriei a cărei primă grijă este siguranța publică, nu dreptul de a participa și a organiza adunări publice".  

Manifestările publice trebuie să se desfăşoare astfel încât să nu afecteze starea de normalitate în societate. Prevederea apare în proiectul de lege propus de Jandarmeria Română care ar urma să înlocuiască legea 60 din 1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice. Să precizăm că deocamdată proiectul nu a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul de Interne așa că poate suferi modificări. Alte prevederi controversate și subiective cer ca manifestările publice să nu aducă atingere mediului ambiant și să nu fie contrare bunelor moravuri. Cine definește starea de normalitate? Manifestațiile Pride respectă sau nu bunele moravuri? Oana Preda, directorul Centrului de Resurse pentru participare publică (CERE) spune că recomandările europene și chiar jurisprudența în domeniul adunărilor publice, toate acestea indică faptul că statele trebuie să accepte o anumită doză de dezordine. "Protestele sunt organizate pentru a face auzit un mesaj și de asta, spune jurisprudența europeană, ele trebuie să se desfășoare în văzul și auzul instituțiilor vizate. Deci cumva aceste prevederi din propunerea Jandarmeriei, dar din nou, și din legea veche, sunt contrare acestor principii."

Reporter: Cum vine acest proiect, tocmai de la Jandarmerie, în contextul violențelor din timpul protestului din 10 august 2018?

Oana Preda: Asta este și mirarea mea. Legislația privind adunările publice ar trebui să vină din direcția drepturile omului și nu din direcția Jandarmeriei care, în cele din urmă, este o instituție operativă, care ține de executiv, a cărei primă grijă este siguranța publică, nu dreptul de a participa și a organiza adunări publice, un drept care de altfel este garantat de constituție.