Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus | Procurori, deputați, frizeri moldoveni, infectați. Starea de urgență ar putea fi instituită din nou

poza_minister_1.jpg

În R.Moldova au fost confirmate, în total, 8548 de cazuri de coronavirus și 307 decese
Sursa imaginii: 
WHO Moldova

În R.Moldova, crește numărul persoanelor bolnave de coronavirus. Se întâmplă după ce au fost anunțate mai multe măsuri de relaxare, odată cu încheierea stării de urgență. Printre cei afectați de Covid sunt medici, deputați, procurori, aviatori, mai nou, frizeri și taxatori. Săptămâna trecută au fost înregistrate cele mai multe cazuri de îmbolnăvire, iar șeful ANSP, citat de TVR Moldova, vorbește de o eventuală revenire la starea de urgență, în cazul în care numărul celor infectați va fi tot mai mare, în perioada următoare. În total, 8548 de cazuri de coronavirus au fost confirmate și 307 decese. Între timp, părinții cer autorităților să redeschidă grădinițele în condițiile în care părinții merg la muncă zi de zi. Totodată, proprietarii și administratorii localurilor solicită să li se permită să-și reia activitatea, cât de curând.

După ce doi procurori din cadrul Procuraturii Generale au fost testați pozitiv cu coronavirus, administrația instituției a dispus măsuri sporite de protecție pentru ceilalți angajați care au intrat în contact cu persoanele infectate. Starea de sănătate a celor doi procurori este bună, ei fiind autoizolați acasă, sub supravegherea medicilor.

Alți șase procurori de la Procuratura Anticorupție au fost diagnosticați cu Covid-19. Instituția a anunțat că va activa în regim special, de la distanță, până la sfârșitul săptămânii. Potrivit procurorului general, în această perioadă se va face testarea organizată la Covid-19.

Între timp, șapte magistrați de la Judecătoria Strășeni s-au îmbolnăvit cu coronavirus. Anunțul a fost făcut, marți, de președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorii de la Strășeni au fost plasați în regim de autoizolare la domiciliu, iar ceilalți angajați ai instituției urmează să fie testați.

Să mai spunem, că doi deputați moldoveni, un socialist și un democrat, au fost diagnosticați cu coronavirus. Deputații Platformei DA au cerut, marți, reluarea ședințelor plenare ale Parlamentului, întrucât din cei 100 deputați, 98 au fost testați negativ la coronavirus. ”La 4 iunie expiră 14 zile de la ultima ședință a Parlamentului, când noi am aflat că un deputat este infectat. Joi putem convoca ședința Parlamentului. Este necesar să acționăm prompt și să deblocăm asistența financiară din partea UE. Să aprobăm un proiect multașteptat de către producătorii autohtoni, legat de prezența produselor lor în rețelele de supermarketuri. Să rezolvăm problema circumstanțelor de forță majoră pentru antreprenorii, care au suferit în urma restricțiilor sanitare. Să creăm comisia parlamentară de anchetă privind actele de corupție și îmbogățire ilicită a lui Igor Dodon”.

”Este foarte suspect că imediat după ce fracțiunea noastră cere reluarea ședințelor legislativului, apare un infectat asimptomatic în Parlament din partea Platformei DA. Insistăm ca persoanei, pretins infectate, să i se permită să facă un test repetat în altă instituție medicală. Sperăm foarte mult ca sistemul de testare la COVID-19 nu este folosit în scopuri politice, mai ales în vederea blocării activității legislativului”, susțin reprezentanții Platformei DA.

Să mai spunem că, în condițiile în care crește, de la o zi la alta numărul celor infectați, moldovenii se pregătesc să meargă, în acest weekend, la cimitire, să-i pomenească pe răposați. Pe 7 ș 8 iunie va fi marcat Paștele Blajinilor, care urma să aibă loc la o săptămână după Paște. Directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, vine cu un apel către cetățeni și îi îndeamnă să stea acasă, întrucât pericolul de infectare cu coronavirus se menține foarte mare. Potrivit șefului de la ANSP, citat de TVR, există riscul ca R.Moldova să revină la starea de urgență, încheiată la 17 mai.

Petiție ”Părinții la muncă – copiii în siguranță”

Un grup de părinți a depus, marți, la Guvern o petiție ”Părinții la muncă – copiii în siguranță” prin care solicită să fie redeschise grădinițele.Noi cerem autorităților să nu se mai ascundă după deget și să manifeste responsabilitate, identificând de urgență soluții pentru părinții cu copii preșcolari, dar nu doar să cheltuie în van miliardele de lei destinate grădinițelor. Dacă totuși autoritățile consideră periculoasă deschiderea grădinițelor, atunci să ofere posibilitate părinților să stea acasă cu copiii lor, prin achitarea de îndemnizații și păstrarea locului de muncă până la deschiderea grădinițelor”, susține Ala Revenco. 

Începând de luni, bibliotecile, muzeele s-au redeschis. Și piețele din Chișinău și Bălți și-au reluat activitatea. Centrele comerciale se redeschid din 8 iunie, iar din 15 iunie și sălile de sport, dar fără acces la vestiar, baie și piscină.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre bilanțul infectărilor cu coronavirus în R.Moldova