Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia se deschide, iar din 15 iunie este gata să primească și turiști străini

it.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Începând de astăzi italienii pot circula liberi de la o regiune la alta cu câteva excepții. Ieri seară guvernatorul regiunii Lazio a semnat o ordonanță prin care se interzice intrarea în regiune a persoanelor a căror temperatură depășește 37,5 C. Autoritățile regionale din centru sud doresc un mai mare control al persoanelor care vin din regiunile din Nord, greu lovite de epidemia de coronavirus. Problemele par să nu se oprească doar la nivelul țării,  Italia fiind pe o așa - zisă “lista neagră” și în ceea ce privește circulația în Europa, lista pe care ministrul de externe italian nu o acceptă și avertizează cu măsuri similare.

Astăzi este o altă dată importantă în calendarul Covid din Italia, ziua în care sunt din nou posibile deplasările între regiuni. Cu mare prudență și chiar teamă din partea regiunilor din centru-sud care nu au fost atât de lovite de epidemia de coronavirus ca  nordul țării. Mai mulți guvernatori din centru sud se arată îngrijorați de posibillele consecințe care derivă din libera circulație .

În Sardinia sau în Sicilia autoritățile ar fi dorit chiar un așa numit “pașaport sanitar” pentru turiști, un certificat care să ateste negativitatea în cazul coronavirus. Acest lucru nu este constituțional, a transmis, însă, ministrul pentru afaceri instituționale, Francesco Boccia, avertizând că nicio regiune nu poate lua măsuri care să împiedice libera circulație a persoanelor. Mai multe rețineri au și guvernatorii din Campania, Lazio sau Puglia. 

Aseară, cu doar câteva ore înaintea deschiderii circulației în Italia, Nicola Zingaretti, președintele regiunii Lazio a semnat o ordonanță prin care se interzice intrarea persoanelor care au temperatura mai mare de 37,5 grade Celsius. În gări, în trenurile rapide  și în aeroporturi vor fi folosite termoscanere.

Ultimul bilanț epidemiologic din Italia indică 55 de decease în 24 de ore și 318  noi cazuri din care mai mult de jumătate sunt în Lombardia.

După mai multe oscilații între recuperarea pierdierilor economice și prudența sanitară, Italia își deschide ușile ,iar din 15 iunie este gata să primească și turiști străini  în totală trasparență cu publicarea  cazurilor de infectare cu coronavirus, anunță ministrul de externe Luigi di Maio.

Di Maio spune că Italia nu acceptă o așa-numită “lista neagră” în materie de liberă circulație,  consideră că Uniunea Europeană trebuie să aibă un răspuns comun în ceea ce privește deschiderea frontierelor. 

Astăzi este așteptat la Roma  ministrul de externe francez , Jean -Yves Le Drian, urmând că în zilele următoare șeful diplomației italiene să se deplaseze în Germania, Slovenia și Grecia.

 

Din Roma , Mihaela Iordache, pentru RFI.

Ascultă AICI corespondența de la Roma