Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Twitter vs Facebook: Divergențe privind metodele de combatere a dezinformării

jack_dorsey.jpg

Jack Dorsey, CEO Twitter (stânga) și Mark Zuckerberg, CEO Facebook
Sursa imaginii: 
Twitter / Facebook

O nouă bătălie din războiul lui Donald Trump cu platformele digitale, în special Twitter, s-a declanșat după ce președintele american s-a ținut de cuvânt și a semnat, săptămâna trecută, un decret privind modificarea statutului deținătorilor de conținut, pentru a descuraja ceea ce el consideră cenzură din partea platformei Twitter.

Prin acest decret, întregul edificiu al platformelor digitale ar putea fi slăbit. Twitter, Facebook și toate celelalte rețele sociale beneficiază în prezent de o clauză de protecție care le permite să opereze și să distribuie conținut, fără a fi necesar să-și asume vreo responsabilitate, fără a risca posibile proceduri legale dacă cenzurează anumite comentarii de exemplu. Prin urmare, Donald Trump a decis să pună capăt acestui regim și să le facă pe gazde responsabile pentru conținutul care circulă pe platformele lor.

Măsura va descuraja tendința actuală a rețelelor de socializare de a ”vâna” și cenzura știrile false și informațiile periculoase. Această tendință de “fact checking” sau verificare a faptelor a fost consolidată odată cu criza Covid-19. Dar, odată cu apropierea alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, Donald Trump vrea să pună capăt acestei tendințe.

Trump a fost prins cu tweet-uri referitoare la riscul de fraudare a votului prin corespondență, care ar putea induce în eroare alegătorii, după cum susține chiar șeful Twitter, Jack Dorsey. Asta a stârnit furia președintelui, care dorește să poată posta pe rețelele de socializare după bunul plac, fără ca deținătorii mesajelor sale să se implice.

Din punctul său de vedere, Donald Trump apără astfel libertatea de exprimare. El vrea să poată spune, fără restricții, că cei care pledează pentru votul prin corespondență de fapt încurajează falsificarea alegerilor.

Criticarea giganților digitali, „big tech” din Silicon Valley este o strategie de campanie pentru Donald Trump. El afirmă că aceștia acționează părtinitor împotriva conservatorilor și îi amenință șansa de a fi reales.

De fapt, Donald Trump nu are de confruntat un punct de vedere comun al marilor rețele de socializare, așa cum se crede. Când Twitter a avut de suferit din cauza mâniei președintelui, șeful Facebook, Marc Zuckerberg a declarat la Fox News  că platformele digitale ”nu ar trebui să joace rolul de arbitru al adevărului”. Facebook raportează uneori conținuturi discutabile, dar nu pe cele ale politicienilor. O poziție ambiguă, cu care Zuckerberg ne-a obișnuit.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca decretul prezidențial să poată fi aplicat imediat, deoarece există multe obiecții, atât legale, cât și constituționale. Primul amendament din Constituția Statelor Unite, care apără libertatea de exprimare, ar putea fi folosit pentru prevenirea aplicării decretului. Mai ales că ceea ce Donald Trump numește „cenzură” este adesea doar un avertisment pentru cititor, prin care i se cere doar să verifice informațiile. Platforma nu au eliminat niciodată vreunul dintre tweet-urile președintelui. În plus, un decret nu este suficient pentru a modifica legea federală, pentru asta este nevoie de o altă lege. Separe că Trump și-a instruit în acest sens Ministrul Justiției, dar în momentul de față, totul se rezumă la gesturi de intimidare.

 

Traducere de Anda Costiuc, după rfi.fr