Mihai Copăceanu, psiholog: BAC-ul și Evaluarea Națională sunt mult mai stresante decât în alți ani. Părinții și profesori ar trebui să îi susțină pe tineri și să nu mai pună presiune pe ei

examen_emotii.jpeg

Cum gestionezi emoțiile la examenul de bacalaureat

Din cauza cursurilor online la care peste 32% dintre elevi nu au avut deloc acces, iar unii au avut acces doar parțial, tinerii nu se simt pregătiți suficient.

Cu examenele care bat la ușă elevii din anii terminali se confruntă cu mai mult stres decât de obicei spune la RFI psihologul Mihai Copăceanu. Specialistul explică faptul că din cauza cursurilor online la care peste 32% dintre elevi nu au avut deloc acces iar unii au avut acces doar parțial, tinerii nu se simt pregătiți suficient.

O altă sursă de stres e reprezentată de oboseala  cauzată de zoom cu care se confruntă tinerii după luni întregi de școală online. În discuția cu Andreea Pietroșel specialistul a explicat că cei care nu intră în prima sesiune din diferite motive vor deveni mai nesiguri și se vor teme pentru că lipsa de predictibilitate generează stres.

 

Studiu: În timpul pandemiei tinerii au consumat  mai mult tutun, alcool, mâncare și internet în exces

În timpul pandemiei tinerii au avut mai multe tulbări de somn, s-au confruntat cu stări anxioase și au consumat mai mult tutun și alcool arată studiul realizat de psihologul Mihai Copăceanu pe un eșantion de peste 1100 de tineri cu vârsta până în 18 ani.

Rezultatele arată că aproape 40% dintre tineri nu au pot dormi noaptea, 41% s-au simțit mai obosiţi, iar 23% au plâns mai mult decât de obicei. Jumătate au mâncat mai mult decât de obicei, 17% s-au îngrăşat cu cel puţin 5 kg şi 25,3% consideră că şcoala este un dezastru cu privire la educaţia online.

 

 
Mihai Copăceanu, psiholog: Tinerii din ani terminali sunt mult mai stresați decât la o sesiune normală de examene. Părinții și profesori ar trebui să îi susțină și să nu mai pună presiune pe ei.