Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Diplomația, disciplină deprinsă încă de pe băncile liceului

diplomati.jpeg

Sursa imaginii: 
Facebook/ Complexul Educațional Laude-Reut

Zi importantă la Complexul educațional Laude-Reut din București. În colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe și mai multe ambasade ale României în străinătate, instituția a organizat, joi, festivitatea de absolvire din acest an a cursului de Diplomație digitală. Ceremonia a fost transmisă live pe contul de FB al școlii.  

Dată fiind situația, cursul și organizarea ceremoniei de absolvire au fost ceva cu totul inedit și pentru organizatori.

„Este un an atipic. Am fost obligați să ne adaptăm la circumstanțe nemaiîntâlnite, niciodată trăite de vreunul dintre noi. Pe lângă lecțiile de la clasă, tinerii diplomați au primit și lecțiile vieții, despre rezistența la frustrare, adaptabilitate, răbdare, încredere și speranță”, a spus Tova Ben Nun-Cherbis, președinte și fondator al Complexului Educațional Laude-Reut.

Elevii premiați joi sunt absolvenții clasei a XI-a, care au încheiat cursul susținut de Excelența Sa David Saranga, Ambasadorul Israelului, cu proiecte de promovare pe 4 domenii de leadership: inovare, sănătate, turism și agricultură. Proiectele acestea sunt proiecte-pilot, iar tinerii implicați "au gândit" strategii de diplomație, promovare și "PR pentru națiuni" chiar de pe băncile liceului.

E.S.David Saranga, Ambasador al Statului Israel & Președinte Onorific al Laude-Reut Board of Trustees, profesor de diplomație digitală Laude-Reut

În ultimii ani, cursul de Diplomație Digitală a fost urmat de câteva sute de absolvenți, iar abilitățile dobândite au contribuit la formarea mai multor generații de studenți în relații internaționale și diplomație la universități din străinătate. Unii dintre aceștia sunt abia la început de drum.

Diana, elevă în clasa a IX-a Matematică-Informatică

E. S. Luca Niculescu, Ambasador al României în Franța, membru, de 5 ani, al Laude-Reut Board of Trustees, s-a numărat printre invitați. Acesta i-a felicitat pe absolvenți. 

La eveniment au participat și Daniela Gîtman, Secretar de stat pentru relații interinstituționale din cadrul MAE, Dan Șandru, Director de studii al Complexului Educațional Laude-Reut, E. S. Emil Hurezeanu, Ambasador al României în Germania și E. S. Lazăr Comănescu, Ambasador.

Estimativ, în cei 14 ani de existența, aproximativ 600 de elevi au parcurs cursul de Diplomație și Relații Internaționale Laude-Reut. Unii dintre ei au continuat studiile în acest domeniu și după terminarea liceului, în universități de prestigiu precum IDC Herzliya, pe tematici de diplomație, guvernare și strategie la The Lauder School of Government, Diplomacy and Strategy în Israel. După obținerea licenței universitare, au fost încadrați în echipe diplomatice ale MAE sau la Parlamentul European.

Elevii au 108 ore de curs pe o perioada de 3 ani (clasele 9-11), cu profesor specializat, pe lângă teorie efectuând activități de cercetare, realizare și prezentare de proiecte și discursuri, aici intervenind foarte mult și cursul de public speaking și debate. 

Pentru partea practică, elevii participă la internshipuri la ambasadele străine din București, cunoscând astfel mersul activității într-o reprezentanta diplomatică, direct de la ambasadori și echipe diplomatice; conferințe precum este 2Day Ambassador – Conferință anuală internațională Laude-Reut de diplomație și afaceri globale (9 ediții până acum); evenimente Model United Nations, în țară și străînătate (Israel, Olanda, Slovacia etc.), având chiar propriul club de MUN în școală, care organizează LaudeMUN (8 ediții până acum); evenimente adiacente activității diplomatice, precum March of the Living, desfășurat în Polonia anual, o lecție pe viu despre Holocaust desfășurată la lagărele Auschwitz, Birkenau, Treblinka, Majdanek etc.; vizite de studii la Parlamentul European, la reprezentanțe diplomatice ale României în străinătate (Paris, Berlin etc.) etc.