Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus | Dodon sfidează restricțiile, pe fondul creșterii alarmante a numărului îmbolnăvirilor și deceselor

dodon_veterani.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

Președintele R.Moldova, Igor Dodon, sfidează restricțiile legate de coronavirus, impuse de autorități, pe fondul creșterii alarmante a numărului îmbolnăvirilor și deceselor. Potrivit Ministerului Sănătății, bilanțul total al îmbolnăvirilor ajunge la 9018 cazuri, 274 persoane fiind vineri în stare gravă. 317 oameni au murit de coronavirus, până în prezent. Doar în ultimele două zile, aproape 500 de oameni s-au infectat cu coronavirus, iar opt oameni și-au pierdut viața. Cu toate acestea, șeful statului, zilnic, face vizite în teritoriu, merge la spitale, familii cu mulți copiii, veterani, fără a respecta normele elementare de protecție. Fără mască și mănuși, în mai multe spații închise și fără a respecta distanța socială, Dodon este văzut mai peste tot de la izbucnirea pandemiei în R.Moldova. Deși poliția a amendat deja mai mulți cetățeni simpli pentru nerespectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolilor epidemice, ministrul de Interne susține că Dodon nu ar fi comis abateri.

”Adaptarea treptată a măsurilor de restricție, nu înseamnă sfârșitul pandemiei. De fiecare dintre noi, depinde cât de ușor și sigur vom trece peste această perioadă complicată. Respectați măsurile de protecție pentru a opri răspândirea COVID-19! Prin responsabilizare comună putem salva vieți”. Este mesajul Ministerului Sănătății pentru cetățenii moldoveni în contextul în care crește alarmant, de la o zi la alta, numărul de cazuri de Covid-19. Totodată autoritățile îndeamnă populația să respecte distanța socială de cel puțin 1 metru, să evite aglomerațiile, să poarte mască.

Președintele Igor Dodon este departe de recomandările colegilor săi, iar o dovadă în acest sens sunt pozele, postate aproape zilnic pe pagina sa de Facebook. Dodon joi a mers în sudul R.Moldova, la Ștefan Vodă și Căușeni. 

Vicepreședinte al Parlamentului: ”Dodon și Guvernul lui docil a devenit sursa principală a răspăndirii pandemiei în Moldova”

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari s-a arătat indignat de faptul că șeful statului nu respectă măsurile impuse de Comisia pentru Situații Excepționale în contextul coronavirusului.”Dezmăț electoral pandemic al lui Dodon la Ștefan Vodă. Nu ați văzut niciun comunicat de presă a ANSP cu mustrarea președintelui și chemarea șefului statului la responsabilitate? Nici eu. Poate cineva a auzit că Dodon va fi amendat pentru întruniri în care nu respectă distanța socială și nu poartă echipamentul de protecție? Spuneți-mi și mie. Ion Chicu, prim-ministru de buzunar, de ce nu ceri de la organele competente pornirea anchetei? Cum, după aceste poze, voi, cei de la guvernarea ipocrită și iresponsabilă, puteți cere de la cetățeni respectarea normelor sanitare? Să amenințați oamenii că veți închide piața? Poate închideți președinția? Dodon și Guvernul lui docil a devenit sursa principală a răspândirii pandemiei în Moldova”, susține deputatul PPDA, Alexandru Slusari.

Fost ministru al Sănătății: ”Oare chiar nu avem în țara aceasta pe nimeni să apere copiii de participarea în evenimente cu iz politic și electoral?”

Din pozele lui Dodon de la Ștefan Vodă vedem o fetiță în scaun cu rotile care își apleacă capul rușinându-se în fața președintelui. Fostul ministru al Sănătății, Ala Nemerenco, se întreabă ”oare chiar nu avem în țara aceasta pe nimeni să apere copiii de participarea în evenimente cu iz politic și electoral?”. ”Instituții de stat, ONG-uri în domeniul protecției copilului, drepturilor omului, avocați ai poporului, deputați, unde sunteți? Această poză cu utilizarea fetiței rușinate și probabil stresate, scoasă ca pentru o execuție, este mărturia dezordinii în care se cotilește întreaga țară. Nimeni nu are dreptul să utilizeze copiii în activități politice. În țări normale aceasta s-ar termina foarte prost atât pentru cariera președintelui, cât și pentru părinți. Noi de ce am luat toți apă în gură?”. Este mesajul fostului ministru al Sănătății postat pe pagina sa de Facebook. 

Fără mască de protecție și mănuși, Dodon împreuă cu consilierii săi și agenții de pază, au ajuns, acum două săptămâni, și pe un câmp proaspăt arat, în nordul R.Moldova. 

Dodon:”Chiar și pe timp de pandemie, eu în fiecare săptămână am contact direct cu sute și mii de persoane” 

”În condițiile în care sunt atacat din toate părțile, lumea continuă să aibă încredere în mine și sondajele de opinie demonstrează acest lucru. Asta deoarece oamenii au încredere în politicienii care sunt alături de ei. Chiar și pe timp de pandemie, eu în fiecare săptămână am contact direct cu sute și mii de persoane, deoarece indiferent ce nu s-ar întâmpla, oamenii vor să aibă la conducere politicieni care îi înțeleg și nu sunt politicieni doar pe Facebook. Critici mereu vor fi, dar trebuie să mergi să discuți cu oamenii și eu voi fi mereu alături de cetățeni”, a scris Dodon pe Facebook, în dimineața zilei de vineri.

Recent, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a depus o sesizare la poliție prin care cere sancționarea șefului  pentru încălcarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19. Ministrul de Interne, Pavel Voicu a anunțat că această sesizare va fi examinată, deși nu crede că șeful statului ar fi comis abateri în timpul pandemiei. 

Aflăm dintr-un comunicat al Ministerul Afacerilor Interne că, împreună cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Agenția Națională pentru Sănătate Publică își vor intensifica acțiunile de prevenire și control a răspândirii infecției COVID-19 pe teritoriul țării, în contextul relaxării măsurilor de restricție, aprobate de Comisia națională extraordinară de sănătate publică. Potrivit datelor ANSP, ”se constată o relaxare în rândul populației, dar și a agenților economici, privind respectarea măsurilor de precauție, în acest context, colaborarea intersectorială are drept scop sensibilizarea și informarea repetată privind regulile și măsurile care trebuie respectate”. 

Premierul: ”Locuri în spitale mai avem pentru 5 zile”

În contextul în care numărul celor infectați cu Covid crește alarmant, iar moldovenii se pregătesc să meargă, în acest weekend, la cimitire pentru a-i pomeni pe cei morți, premierul moldovean, Ion Chicu îi îndeamnă pe oameni să stea acasă. ”Să închidem oamenii în case iar - nu mai e posibil. Să oprim din nou toată economia - nu mai e posibil. Să amendăm pe toți simultan - nu e posibil. Locuri în spitale mai avem pe 5 zile. Stați acasă - nu la cimitir”.  

Să spunem că, Paștele Blajinilor urma să aibă loc la o săptămână după Învierea Domnului, dar a fost amânat de autorități întrucât în R.Moldova a fost instituită stare de urgență.