Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE răspunde propagandei anti-vaccin printr-o donație uriașă

ursula.png

Președinta CE, Ursula von der Leyen anunță o donație de 300 de milioane de euro pentru GAVI, alianța pentru vaccinuri, 4 iunie 2020
Sursa imaginii: 
Facebook / European Commission

În plină campanie de dezinformare referitoare la vacinuri, desfășurată pe rețelele sociale,  Comisia Europeană a anunțat joi că va dona 300 de milioane EUR în favoarea Gavi, alianța pentru vaccinuri.

Anunțul a venit în cadrul summitului mondial privind vaccinarea organizat de Gavi, iar banii vor fi virați în perioada 2021-2025.

Potrivit Comisiei Europene, această sumă va contribui la imunizarea a 300 de milioane de copii și astfel va putea duce la salvarea a până la 8 milioane de vieți. De asemenea, prin această contribuție se va finanța constituirea de rezerve de vaccinuri utile în cazul epidemiilor.

Mai multe țări vor fi ajutate să facă pasul  către autofinanțare în materie de vaccinare. Și va fi făcut un pas uriaș în prevenirea reapariției poliomielitei în lume, prin desfășurarea unor programe de vaccinare de rutină cu vaccinul poliomielitic inactivat, în colaborare cu Inițiativa mondială de eradicare a poliomielitei.

Actuala donație vine după ce, acum o lună, cu ocazia unui eveniment  de strângere de fonduri organizat de Gavi, s-au adunat din întreaga lume peste 1,5 miliarde EUR, bani destinați  răspunsului la pandemie, inclusiv pentru crearea  și distribuirea unui vaccin împotriva COVID-19.

Cele 300 de milioane EUR alocate acum de Comisie reprezintă mai mult decât contribuția sa totală de până acum în favoarea alianței pentru vaccinuri.

GAVI, alianța pentru vaccinuri, este un parteneriat internațional public-privat fără scop lucrativ, cu sediul la Geneva.

Organizația mobilizează fonduri dar și expertiză, aducând la masa dialogului guverne și producători de vaccinuri, principalele agenții ale ONU, instituții din domeniul sănătății publice și cercetării, sectorul privat și societatea civilă. Toate, cu scopul salvării de vieți și a protejării sănătății prin asigurarea unui acces îmbunătățit la vaccinuri noi și prea puțin utilizate în țările sărace.

Până în august 2019, Gavi a contribuit la prevenirea a 13 milioane de decese prin programe de imunizare care au vizat peste 760 de milioane de persoane, informează Comisia Europeană.

Evenimentul  reprezintă un jalon important în eforturile de consolidare a sistemelor de sănătate și a capacităților de imunizare din cele mai vulnerabile țări din lume. Iar Uniunea Europeană își consolidează astfel poziția sa de cel mai mare donator de pe glob.

Și ce diferență colosală este între acest semnal și scrisoarea a 118 medici și homeopați români, care se declară împotriva "obligativității vaccinării", chiar dacă proiectul de lege aflat în discuție nu prevede așa ceva. Și care mai susțin că că "nu există consens în medicină referitor la siguranța și eficacitatea vaccinurilor".

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 5 iunie 2020