Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De unde a plecat Elon Musk, fondatorul Tesla și SpaceX

elon_musk.png

Elon Musk, martie 2020
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

După succesul lansării rachetei SpaceX, cei doi astronauți au ajuns duminică, 31 mai, la Stația Spațială Internațională. Această lansare este o premieră pentru compania privată SpaceX și reprezintă biletul câștigător pentru miliardarul Elon Musk care din 2004 a făcut investiții masive pentru a ajunge în acest punct.

Aventurile și inovațiile întreprinse de acesta impresionează Africa de Sud, țara de origine a lui Elon Musk. Fondatorul companiilor Tesla și SpaceX s-a născut așadar în capitala Africii de Sud, Pretoria, și și-a petrecut copilăria în timpul regimului de apartheid.

Provenit dintr-o familie în care tatăl este sud-african iar mama canadiană, Elon Musk și-a petrecut copilăria într-un cartier rezidențial din Pretoria, capitala Africii de Sud. Musk a recunoscut abia mai târziu că anii copilăriei nu au fost cei mai fericiți din viața lui.

Asta s-a întâmplat din mai multe motive. Tânărul Elon a fost mereu un șoarece de bibliotecă, iar în școală a fost victima agresiunilor fizice, motiv pentru care a fost deseori internat la spital.

După ce părinții săi divorțează, Elon Musk este nevoit să trăiască cu tatăl său, un „bărbat nespus de rău”, așa cum afirmă acesta.

În cele din urmă, visul său american se împlinește la o vârstă foarte fragedă. Pentru a-și îndeplini obiectivul, el dorește să ajungă în SUA și nicăieri altundeva. Într-una dintre afirmațiile sale făcute săptămâna trecută, el declara că SUA este „tărâmul tuturor oportunităților”.

Așadar, la 17 ani, Musk pleacă cu câteva sute de dolari în buzunar, bani câștigați dintr-un joc video pe care îl crease. Destinația stabilită era Canada și apoi SUA. Decizia de a pleca îl scutește de serviciul miliar obligatoriu din vremea regimului Apartheid.

Astăzi, miliardarul deține trei pașapoarte: unul sud-african, unul canadian și unul american. Nu se deplasează aproape niciodată în Africa de Sud, dar este foarte probabil să meargă acolo în viitorul apropiat, deoarece Tesla va comercializa începând cu anul acesta mașini și poate și panouri solare, care sunt deja utilizate în țara vecină, Zimbabwe.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după rfi.fr