Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medic: Refuzul vaccinării reprezintă o încălcare a dreptului copilului la sănătate

gino_dumitra_bun.jpg.jpeg

Gindrovel Dumitra, medic de familie
Sursa imaginii: 
Facebook/Gindrovel Dumitra

Statul trebuie să deruleze campanii de contracarare a „absurdităților antivacciniștilor”, a declarat recent premierul Ludovic Orban, care s-a declarat un susținător al vaccinării. Reacția sa vine după ce peste 100 de medici au trimis o scrisoare în care cer Parlamentului să renunțe la Legea Vaccinării. Proiectul de act normativ a fost depus la jumatatea anului 2016, venind pe fondul scăderii numărului celor imunizați. Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, spune la RFI că educația este singura soluție de a contracara campanile antivacciniștilor. "Oamenii trebuie să primească informații corecte, iar Legea Vaccinării exact asta face, stabililește obligativitatea autorității statului de a informa părinții", spune medicul. 

Dr. Gindrovel Dumitra: La nivelul anilor 2005 – 2006, scăderea acoperirii vacinale atinsese chiar valori de 60%, în condițiile în care țări foste comuniste, precum Cehia sau Ungaria, încă mențineau acoperirea vaccinală la peste 95%. În momentul respectiv, Ministerul sănătății a efectuat o analiză, la care și noi, Societatea Națională de Medicină de Familie, am tras foarte multe semnale de alarmă prin care am specificat că există mai mulți factori care concură la această scădere a acoperirii vaccinale. O parte dintre factori erau atribuibili acestei campanii antivaccinare promovate în special în mediile online, pe social media, dar nu numai atât. În același timp exista și o problemă foarte importantă în ceea ce privește aprovizionarea cu vaccin. O dată cu închiderea producției de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, România a trebuit să importe vaccinuri din afara țării, iar în legislația românească nu avea nimic pe această zonă de a te aproviziona în timp rapid cu vaccinuri pentru a asigura schema de vaccinare din programul național de vaccinare. În ultimii 10 – 15 ani, la nivel internațional, s-a produs o anumită modificare. Au apărut vaccinuri noi, mult mai sigure și mult mai eficace decât ce foloseam până în anii 1990 – 2000. Iar țările din Europa și nu numai, își doreau foarte mult aceste vaccinuri. România trebuia să concureze pe o piață pe care trebuia să facă o comandă fermă pentru cel puțin câțiva ani în avans, astfel încât capacitatea de producție să poată să acopere acest necesar. Aceste probleme în aprovizionare în campania antivaccinare, dar și sistemul de vaccinare din România au creat premisele ca o lege a vaccinării să fie necesară, astfel încât să rezolve sau să rescrie în întregime acest sistem.

Reporter: În acest proiect de lege care se află acum la Parlament, se vorbește despre obligativitatea vaccinării?

Dr. Gindrovel Dumitra: Da, acest proiect proiect de lege vine și vorbește despre o obligativitate a vaccinării. Ce înseamnă aceast lucru? Este foarte important ca lumea să înțeleagă. Obligativitatea din lege transpune un fapt. De multe ori părinții mă întreabă ce să facă pentru ca copiii lor să fie protejați împotriva tusei convulsive sau împotriva rujeolei. Eu spun că pentru a te proteja împotriva acestor boli prevenibile prin vaccinare este obligatoriu să te vaccinezi. Nu există altă formulă prin care te poți imuniza natural, așa cum folosesc anumite persoane acești termeni. Singura soluție o reprezintă, fără discuție, vaccinarea. Din această perspectivă, a apărut această necesitate de a declara anumite vaccinuri ca fiind obligatorii. Această obligativitate nu exclude dreptul părintelui de a refuza. Legea putea să fie mult mai dură și să spună că în momentul în care refuzi îți pierzi anumite drepturi sau vei primi o amendă sau se poate ajunge la măsuri mult mai ferme. Legea spune că dacă ai refuzat vaccinarea din acel moment ai obligația să te informezi. Acel părinte va fi invitat la o comisie județeană, din care să facă parte specialiști, nu neapărat persoane din autoritate și care să îi informeze pe părinții respectivi, astfel încât să fie capabili să își asume pe mai departe decizia luată. Refuzul vaccinării reprezintă, de fapt, o încălcare a dreptului copilului la sănătate. Din această perspectivă apare această obligativitate a vaccinării. Obligativitate pe care statul român este obligat să o ia pentru că este semnatar a o pleiadă de acte normative internaționale, printre care și Carta Drepturilor Copilului, în care este stipulat interesul superior al copilului. Există o decizie a Curții Constituționale din Croația care mie mi-a plăcut foarte mult. Ea spune că dreptul copilului la sănătate este superior dreptului părintelui la o decizie greșită. Din această perspectivă, părintele trebuie să înțeleagă că acea decizie este greșită. Aici apare noțiunea de obligativitate. Nimeni nu vine să ia copilul cu forța din familie și să îl vaccineze în cazul în care părintele nu decide acest lucru. Nu. Există obligativitatea informării părintelui în ceea ce privește consecințele refuzului vaccinării.

Rep: Părintele va fi amendat dacă refuză vaccinarea?

Dr. Gindovrel Dumitra: Părintele nu va fi amendat pentru că refuză vaccinarea. Va fi amendat doar în situația în care refuză consilierea. În momentul în care nu se prezintă la ședințele de informare va putea să primească o amendă. Nu ca o consecință a faptului că a refuzat vaccinul .

Rep: Domnule doctor, ce ne facem cu părinții care își caută aceste informații pe internet, acolo unde există un puternic curent antivaccinist? Acum există și medici care se alătură acestui curent. Avem peste 100 de medici care au semnat o scrisoare prin care cer Parlamentului să respingă Legea Vaccinării. Aceștia contestă siguranța vaccinării.

Dr. Gindrovel Dumitra:: Părerea mea este că există o singură soluție, educația. Nu există o altă măsură care poate să fie luată în ceea ce privește acceptarea și filtrarea prin logica personală a unei informații. Oamenii trebuie să fie informați. Trebuie să primească informațiile cât se poate de corect. Legea vaccinării asta face. Stabilește obligativitatea autorităților statului de a aduce informații corecte și complete pentru fiecare părinte. Din punctul meu de vedere, singura soluție pentru a combate curentul antivaccinare o reprezintă această campanie de informare. Să fim realiști. Întotdeauna vom avea un anumit procent din populație, care, indiferent ce argumente vom aduce, vor găsi anumite contraargumente și nu vor putea să fie convinși. Fiecare dintre noi avem diverse valori morale și capacitate de înțelegere a anumitor lucruri. Dacă vă referiți la faptul că 110 medici au semnat o petiție împotriva Legii Vaccinării, vreau să vă reamintesc că există un punct de vedere emis de Colegiul Medicilor din România care susține Legea Vaccinării, în formula adoptată de către Senat. 110 medici care combat vaccinarea reprezintă un procent mai mic de 1%. La nivel național, în registrul medicilor, există peste 50.000 de medici, fără să îi luăm în calcul și pe stomatologi.

 
Gino Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, intervievat de Mirela Dădăcuș