Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi proteste împotriva rasismului, în SUA. Trump aruncă manifestațiile în derizoriu

noi_proteste_sua.png

Protestatari în preajma Casei Albe, Washington, 1 iunie 2020-ilustrație (Sursa foto: AFP/Roberto Schmidt)
Protestatari în preajma Casei Albe, Washington, 1 iunie 2020-ilustrație (Sursa foto: AFP/Roberto Schmidt)

Proteste masive împotriva rasismului, în Statele Unite. Zeci de mii de oameni au participat sâmbătă la Washington la o manifestație pașnică, după moartea afro-americanului George Floyd.

Ziua de proteste a început cu un grup de câteva mii de persoane, care s-au adunat în fața Memorialului Lincoln.

Ulterior, au plecat spre Capitol Hill și au trecut prin fața Muzeului Național de Istorie Afro-Americană, înainte de a se îndrepta spre Casa Albă.

Poliția nu a fost nevoită să intervină sau să aresteze vreun manifestant.

Primărița din Washington DC, Muriel Bowser, s-a alăturat și ea protestatarilor, la o zi după ce i-a cerut preşedintelui Donald Trump înlăturarea forţelor de ordine şi a Gărzii Naţionale de pe străzile din oraş.

”Cu toţii ar trebui să urmărim ce se întâmplă în Washington DC, deoarece nu dorim ca Guvernul federal să facă asta şi altor americani”, a declarat ea.

Președintele american aruncă în derizoriu protestele anti-rasiale de sâmbătă, din Washington. Donald Trump scrie pe Twitter că numărul manifestanților a fost mult mai mic decât se anticipa. În opinia sa, Garda Națională, Secret Service și Poliția din Capitală fac o treabă fantastică.

Artistul britanic anonim Banksy a publicat pe pagina sa de Instagram o lucrare, în contextul protestelor declanşate de uciderea lui George Floyd de către poliţiști în Minneapolis.

Noua lucrare prezintă un altar cu o fotografie în care apare o figură de om, desenată complet în negru, înconjurat de lumânări. Flacăra unei lumânări creşte până începe să ardă colţul steagului SUA.