Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Evenimentele violente din SUA „prezise” în serialul Familia Simpson? Fals!

În ultima perioadă, mai multe presupuse capturi de ecran din celebrul serial de animație ”Familia Simpson”, prin care autorii lor pretind că unele evenimente, precum pandemia Covid-19, moartea jucătorului de baschet Kobe Bryant sau întâlnirea dintre Donald Trump și Greta Thunberg au fost deja „prezise” în serial, sunt redistribuite masiv pe unele rețele sociale, îndeosebi Twitter. 

Unele dintre aceste imagini, redistribuite de sute de mii de ori, sugerează chiar că scena arestării lui George Floyd, care a dus la moartea sa, apare în serial (în unele versiuni, episodul ar data din „anii 90”).

Dar cele două imagini au fost de fapt produse de doi artiști independenți, ca reacție la eveniment - și nu anterior. O căutare inversă a imaginii face posibilă găsirea tweet-urilor originale ale acestor doi artiști, care s-au obișnuit să publice și meme-uri cu Familia Simpson, pentru a caricaturiza celebrități, sau pentru a încuraja respectarea măsurilor de izolare.

Alte imagini distribuite împreună cu presupusele aniticipări ale arestării, sugerează că protestele și actele de violență au fost și ele prezise de scenariștii serialului Familia Simpson.

Un post de poliție a ars în Minneapolis pe 28 mai, în timpul protestelor. Potrivit platformei de verificare Snopes, fotografia unei clădiri în flăcări care apare în mai multe tweet-uri, nu are nicio legătură cu acest eveniment.

Aceste tweet-uri compară evenimentul cu un episod din Familia Simpson în care arde o clădire aflată în construcție, nu secția de poliție din Minneapolis. În plus, incendiul de la stația de poliție din Springfield, orașul familiei Simpson, nu are nicio legătură cu revoltele actuale.

Imaginea este extrasă dintr-o scenă din episodul 6, sezonul 11 în care pasivitatea șefului poliției este luată în derâdere în timp ce clădirea arde în spatele lui.

Asemănarea nu este suficient de mare pentru a vorbi de o„profeție”, dar imaginea unei mulțimi înarmate cu torțe și cea a Casei Albe plonjate în întuneric sunt autentice. Acestea provin din filmul Familia Simpson, lansat în 2007 și dintr-un mini-episod din aprilie 2017 dedicat începutului mandatului lui Donald Trump.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24