Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Imagini din filmul „Ziua Z: Apocalipsa” pentru a ilustra manifestațiile din SUA. Fals!

film.jpg

Image source: 
France24

Începând cu 31 mai, pe Twitter circulă un video în care apare o așa zisă captură de ecran de pe canalul american MSNBC  extrasă din filmul Ziua Z: Apocalipsa, care ilustrează o priveliște aeriană a Philadelphiei  de unde se poate vedea cum ard mai multe clădiri. Captura ilustrează declarațiile lui Donald Trump cu privire la protestele care au loc în SUA de la moartea lui George Floyd. Această captură de ecran face parte de fapt dintr-un video realizat de către un internaut care dorea „să facă doar o glumă”.

Pe 1 iunie, acest internaut a publicat un montaj cu trei fotografii: prima ilustrează așa-zisa captură de ecran preluată de pe canalul american MSNBC în care se poate vedea cum arde orașul, celelalte două prezintă o captură de ecran din trailerul filmului cu zombie „Ziua Z: Apocalipsa”, lansat în 2013...care are aceeași imagine pe afiș. Postarea are următoarea descriere: „nu lăsați presa să pună stăpânire pe voi”.

Postarea a fost redistribuită de 160 000 ori pe Twitter înainte de fi eliminată. Videoul a fost distribuit pe Twitter chiar și de către francezi.

Dacă verificăm imaginea (detalii aici) sau dacă tastăm „MSNBC” pe Twitter, vom găsi videoul în care MSNBC ar fi difuzat această imagine din filmul Ziua Z: Apocalipsa.

Există un detaliu în video care poate să ne alerteze. În dreapta jos, chiar înaintea logo-ului MSNBC, putem vedea: "Bad scooter/not real" (Bad Scooter/Atenție, ce vedeți nu este real).

Bad scooter este pseudonimul internautului pe care îl regăsim totodată și în rezultatele căutării imaginii pe Google. Acest internaut a afirmat pe 1 iunie că el a realizat montajul video, deși montajul inițial a fost aparent șters de pe contul său. În descrierea mesajului de pe Twitter acesta explică: „Videoul a prins repede la public. DA, imaginea de pe canalul MSNBC era preluată din filmul Ziua Z: Apocalipsa, dar am scris „Atenție, nu este real” deasupra logoului MSNBC din video. Am subestimat foarte mult Twitterul, mulți au remarcat ce scrisesem deasupra logoului, alții au luat imaginea în serios - a fost stupid din partea mea”.

Într-o declarație acordată publicației americane The Verge, purtătorul de cuvânt de la MSNBC a infirmat difuzarea imaginii pe canalul de televiziune.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24