Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un agent FBI de culoare arestat de polițiști? Fals!

fbi.jpg

Image source: 
France24

Un video care prezintă arestarea din greșeală a unui agent de culoare de la FBI de către polițiști a devenit viral în contextul manifestărilor care cer să se facă dreptate lui George Floyd. Dar bărbatul din video nu face parte din cunoscuta agenție federală, în plus acest video este mai vechi.

În timp ce protestele continuă în SUA după moartea lui George Floyd, un american de culoare, arestat de către niște polițiști albi la Minneapolis pe 25 mai, un alt video care-l prezintă pe alt bărbat de culoare arestat a devenit viral începând cu 1 iunie.

Acesta apare în video fumând calm o țigară, moment în care este arestat de către doi polițiști- după care au intervenit încă trei- aceștia punându-i apoi cătușe la mâini. Bărbatul arestat le repetă încontinuu polițiștilor că este nevinovat și că au greșit persoana: „mă confunați!”. După ce au verificat ce avea în portofel, polițiștii l-au eliberat, realizând că fusese o neînțelegere.

Publicațiile care au distribuit acest video, care are milioane de vizualizări, adăugă un detaliu picant acestui incident: polițiștii „au dat de fapt peste un agent FBI” și și-au dat seama de acest lucru abia când i-au verificat portofelul. În schimb, în video nu se face referire în niciun moment că ar fi angajat la FBI.

Dacă ne uităm la primele distribuiri ale acestui video, realizăm că videoul este mai vechi. Videoul a fost partajat pe Facebook pe 30 mai 2020 de către un internaut care pretinde că ar fi un amic al bărbatului arestat.

Odată cu publicarea acestui articol, el nu a răspuns demersurilor jurnalistice ale departamentul Les Observateurs de la postul TV France 24.

Cu toate acestea, povestea nu face nicio aluzie la apartenența la FBI. În schimb, este precizat faptul că incidentul are loc în orașul Rochester, tot în statul Minnesota, unde este situat și orașul Minneapolis. Mai mult, autorul postului a indicat faptul că „a așteptat un an” înainte de a partaja videoul, dând de înțeles că ceea ce l-a determinat să-l publice a fost moartea lui George Floyd.

Poliția din Rochester a confirmat agenției de presă Reuters că „în ciuda zvonurilor, individul nu era agent FBI și s-a constatat în timpul arestării sale că nu era nici individul căutat de poliție”. Poliția a indicat totodată că incidentul a avut loc pe 1 iunie 2019.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24