Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Patronii de baruri și restaurante salută sfârșitul izolării în Belgia

restos Belgique du Bus

In Belgia, restaurantele și barurile s-au deschis în 8 iunie în cea de-a treia și ultima etapă a sfârșitului izolării. Normele de securitate și igienă rămân în vigoare, restaurantele funcționează până la jumătatea capacității, barurile la fel. Pentru început, ploaia și frigul au descurajat puțin clienții, dar rezervările se înmulțesc pentru sfârșitul săptămânii care se anunță estival. 

In Belgia, tradiția vrea ca măcar o cină pe săptămână să fie luată la restaurant, de obicei joia. Belgianul iese joia seara la masă cu colegii într-un restaurant mai scump, vineri și sâmbătă se merge obligatoriu în club, iar duminica masa de prânz se ia în familie la un bistro simpatic. 

Tradiția a fost oprită brusc din 15 martie și ea a dat naștere atunci la valul de mulțime care a luat cu asalt barurile în seara de 14 martie  – pentru o ultimă bere băută cu prietenii în perspectiva izolării despre care nu se știa atunci cât va dura. Si după 15 martie, a venit rândul cafenelelor din Olanda să fie asaltate de belgieni, pâna la închiderea frontierelor. 

Din 8 iunie se merge din nou la restaurant, dar totul nu este ca înainte, cel puțin nu acum. Fiecare restaurant sau cafenea trebuie să respecte distanța de 1 metru si jumătate între mese, nu mai mult de zece persoane la o masă, iar ora închiderii este imperativ 1h dimineața. 

Capacitatea de primire a clienților scade deci la jumătate. Chiar și așa, patronii de restaurante și baruri sunt foarte bucuroși să-și reia activitatea, fie și parțial , fie și păstrând o parte din personal în șomaj tehnic. 

Unii patroni de restaurante erau atât de grăbiți să reînceapă lucrul încât au făcut un gest simbolic, anume au deschis restaurantul lor în 8 iunie la miezul nopții pentru o oră și au avut și clienți.

Iar clienții sunt cum nu se mai poate mai bucuroși. In ciuda ploii și a vântului din această luni de sfârșit de izolare – o vreme tipic belgiană pentru luna iunie – restaurantele din cartierul artistic din Bruxelles (la Place du Chatelain ) erau aproape pline la prânz. 

Unele restaurante au supraviețuit în timpul crizei prin livrările făcute la domiciliu, deși oferta lor era redusă, ca și orele de lucru. 

Acum, sectorul aflat în criză profundă, își regăsește treptat reperele, dar încercarea este dificilă.

Personalul servește mascat, la intrare gelul dezinfectant este folosit obligatoriu, meniurile imprimate pe hârtie sunt de unică folosință; în interior mesele sunt distanțate, in exterior trotuarele nu sunt mereu suficient de încăpătoare pentru a adăuga mese

La Liège și la Bruxelles, pe alocuri, autoritățile au autorizat folosirea spațiilor de parcare de lângă trotuar pentru a extinde terasele cafenelelor. 

Se spune că soluția este temporară, dar acest provizorat se poate prelungi mai ales dacă un alt val al pandemiei va sosi în Europa în luna iulie, așa cum spun unii specialiști. 

In Belgia, o țară profund afectată de criza epidemiologică și economică, al doilea potențial val nu va fi probabil unul oficial – dar măsurile de distanțare socială vor rămâne valabile cel putin pâna anul viitor. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan