Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Măsurile de izolare au salvat peste 3 milioane de vieţi în Europa (studiu Imperial College London)

20200318_132421.jpg

Curtea Luvrului, acolo pe unde se intrà în celebrul muzeu, este pustie în a doua zi de carantinà din Franta, 18 martie 2020
Curtea Luvrului, acolo pe unde se intrà în celebrul muzeu, este pustie în a doua zi de carantinà din Franta, 18 martie 2020
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Măsurile de izolare impuse în criza sanitară provocată de noul coronavirus au salvat mai mult de 3 milioane de vieţi în Europa, potrivit unui studiu realizat în 11 ţări de o echipă de cercetători de la Imperial College London, transmite news.ro.

Oamenii de ştiinţă spun că măsurile stricte, majoritatea impuse în luna martie, au avut „un efect substanţial” şi au ajutat la reducerea ratei de multiplicare a infecţiei sub 1 până la începutul lunii mai.

Rata de multiplicare reprezintă numărul mediu de oameni pe care o persoană infectată îi contaminează. O valoare de peste 1 poate duce la o creştere exponenţială.

Echipa de cercetători a estimat că, până la începutul lunii mai, între 12 şi 15 milioane de oameni din 11 ţări - Austria, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Norvegia, Spania, Suedia şi Elveţia - au fost infectaţi cu noul coronavirus.

Prin compararea numărului deceselor înregistrate cu cel estimat de cercetători, dacă măsuri de izolare nu ar fi fost introduse, a rezultat că aproximativ 3,1 milioane de morţi au fost evitate.

„Măsurarea eficienţei acestor intervenţii este importantă, având în vedere impactul economic şi social, şi poate indica care sunt acţiunile necesare pentru a menţine controlul”, au spus cercetătorii, citați de Reuters.

Un alt studiu, realizat de cercetători americani, publicat împreună cu cel al ICL în revista Nature, a estimat că măsurile de izolare implementate în China, Coreea de Sud, Italia, Iran, Franţa şi SUA au prevenit sau întârziat în jur de 530 de milioane de cazuri de Covid-19.

Concentrându-se pe analiza în şase ţări, cercetătorii americani au comparat rata de creştere a infecţiilor înainte şi după implementarea a peste 1.700 de politici locale, regionale şi naţionale, menite să încetinească ori să oprească răspândirtea Covid-19.

Ei au descoperit că, fără vreo politică de acest fel, ratele de infectare cu SARS-CoV-2 ar fi crescut cu 68% pe zi în Iran şi în medie cu 38% pe zi în celelalte cinci ţări.

La nivel mondial, de la depistarea coronavirusului SARS-CoV-2 în Wuhan (China) la finalul anului trecut, au fost înregistrate peste 7,1 milioane de contaminări şi mai mult de 406.000 de decese, potrivit datelor Johns Hopkins University.