Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Este talcul cancerigen? Chanel, Revlon şi L’Oreal îl elimină din produsele lor

chanel.png

Sursa imaginii: 
Reuters

Chanel, Revlon şi L’Oreal, trei dintre cele mai mari mărci mondiale de produse cosmetice, renunţă la utilizarea talcului în mai multe produse, pe fondul înmulţirii proceselor din Statele Unite legate de cancer şi creşterea îngrijorării consumatorilor, transmite Reuters citată de news.ro.

Producătorul de produse cosmetice de lux Chanel a îndepărtat talcul dintr-o pudră pentru faţă şi a renunţat la o pudră de corp din talc din cauza percepţiilor negative legate de talc, arată documente prezentate în justiţie, văzute de Reuters.

Revlon a eliminat talcul din produsele sale pentru corp, iar L’Oreal explorează alternative pentru talc, au anunțat companiile.

Măsurile vin pe fondul unei reevaluări a utilizării talcului în pudră corporală şi produse cosmetice de către consumatori, autorităţi de reglementare şi producători.

Talcul - care se găseşte uneori în aceeaşi rocă cu azbestul, care este un cancerigen puternic - este utilizat în mii de produse cosmetice şi de îngrijire personală pentru a absorbi umezeala, a preveni arsurile şi a adăuga moliciune.

Mii de procese legate de cancer, unele care datează din 2013, au fost intentate împotriva liderului pieţei pudrei pentru corp Johnson & Johnson. Acuzaţiile că talcul contaminat cu azbest a provocat cancer reclamanţilor au început în 2017. Alţi producători de pudră de talc se confruntă cu procese de acest tip, inclusiv Revlon, Chanel şi Avon, potrivit datelor oficiale.

J&J a anunţat luna trecută că va opri vânzarea pudrei de talc Baby Powder în Statele Unite şi Canada, atribuind decizia scăderii vânzărilor şi publicităţii negative.

În martie, un reprezentant Chanel a dezvăluit într-o declaraţie în instanţă că, în 2017, compania a încetat să producă o pudră de corp pe bază de talc, parfumată cu parfumul său emblematic nr. 5, pe care l-a creat din 1924.

Declaraţia a fost inclusă într-un dosar din 2018, de la un tribunal din Los Angeles. În acest caz, o femeie din California susţine că s-a îmbolnăvit de mezoteliom, din cauza pudrei de talc produsă de Chanel şi J&J, contaminată cu azbest, pe care a folosit-o timp de zeci de ani.

Azbestul este singura cauză bine stabilită a mezoteliomului, un cancer rar şi incurabil al mucoasei plămânilor şi a altor organe, precizează Reuters.