Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


80 de cetățeni moldoveni riscă să fie sancționați pentru că au întâmpinat convoiul cu ajutor românesc

1200x630.jpg

Unioniștii susțin că vor sesiza misiunile diplomatice acreditate în R.Moldova, dar și Consiliul Național pentru Combaterea și Prevenirea Discriminării
Image source: 
Adevarul.ro

80 de cetățeni moldoveni, printre care deputați, activiști civici și alți oficiali, riscă să fie sancționați după ce au întâmpinat, la 7 mai, cele 20 de camioane cu ajutorul umanitar, acordat de România. Anunțul a fost făcut de președintele Asociației ”Unirea-ODIP”, Vlad Bilețchi, care a publicat un extras din materialele dosarului contravențional. Liderul organizației unioniste de la Chișinău, dar și președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, au fost amendați deja cu peste o mie de euro fiecare. Cei doi au contestat amenda, aplicată pentru presupusa încălcare a regimului în contextul pandemiei.

Liderul Asociației Unirea-ODIP, Vlad Bilețchi a venit, miercuri, cu noi probe în dosarul deschis pe numele său, dar și al președintelui Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă.”În dosar figurează un singur martor. Este vorba de activista civică Maria Olari, cunoscută în spațiul public pentru dosarele deschise pe numele ei, la comanda statului. Deseori, aceasta filmează casele și automobilele de lux ale mai multor demnitari, iar pentru acest lucru, spune ea, este persecutată”. 

Potrivit lui Bilețchi, Maria Olari ar fi fost șantajată să depună mărturie împotriva unioniștilor prezenți la ceremonia de întâmpinare a convoiului cu ajutor umanitar. ”Aceasta este singura explicație de ce activista Maria Olari, care până acum, se războia cu sistemul, face acum mărturii în favoarea statului. Mai mult, din conținutul textului scris de Maria Olari, se poate observa că acesta a fost scris la dictarea unui polițist. Mai multe pasaje relevă acest lucru”, mai spune unionistul.

Peste 20 de unioniști au fost amendați, până în prezent, întrucât au participat la eveniment, deși autoritățile au interzis, în timpul stării de urgență, grupuri mai mari de trei persoane pe străzi. 

Bilețchi a declarat că nu va achita amenda pe care o consideră abuzivă. ”În loc să asigure buna desfășurare a evenimentului și să asigure condiții pentru a respecta distanța socială la manifestație, oamenii legii s-au ocupat cu „număratul” persoanelor prezente, care, apropo, au venit din proprie inițiativă și neorganizați de nimeni pentru a mulțumi României, care a făcut cea mai mare donație pentru Republica Moldova. În timpul manifestației, niciun polițist nu ne-a zis nimic de respectarea normelor epidemiologice, care, de altfel, au fost respectate, întrucât toți participanții aveau măști și mănuși. Este cu atât mai clar acum că acest dosar s-a făcut la comandă politică”, a mai precizat Bilețchi.

Chirtoacă: Amendă de peste o mie de euro pentru “Deșteaptă-te române” și pentru întâmpinarea convoiului umanitar din Romania, la podul Rușinii

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă califică dosarul pe numele său ca fiind unul politic. ”La o lună de la evenimentul, rușinos si ipocrit, de pe 7 mai, organizat de Guvern, fără să aibă vreo obiecție în acea zi și după, s-au făcut “deștepți” să întocmească, pe 5 iunie, un proces-verbal de contravenție, cu amenda 22500 lei. Este un dosar politic și o formă brutală de intimidare a românismului în Moldova. Nu ne vom conforma, vom merge în judecată, vom ajunge și la CEDO, dar bătaia de joc trebuie oprită”, susține președintele PL.

Unioniștii susțin că vor sesiza misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova, dar și Consiliul Național pentru Combaterea și Prevenirea Discriminării pe marginea acestui caz.

Să spunem că, Biroul Asociat de Avocați „Panțîru și Partenerii” și-a arătat disponibilitatea de a reprezenta gratuit în instanță toți unioniștii care vor fi sancționați de autorități. ”Așa cum în toată perioada stării de urgență, dar și după aceea, ”oamenii legii” au aplicat amenzi în stânga și-n dreapta, de multe ori fără a respecta drepturile și libertățile fundamentale ale omului, încălcând prevederile legii, Biroul Asociat de Avocați „Panțîru și Partenerii” își reconfirmă deschiderea pentru a-i ajuta să-și caute dreptatea. În acest context, Biroul de Avocați anunță că este gata să acorde asistență juridică gratuită participanților la ceremonia de prezentare a ajutorului umanitar, atât de necesar pentru populația R.Moldova. Vă îndemnăm să ne expediați un mesaj pe pagina de Facebook a biroului”.

Amintim că, cele 20 de camioane cu ajutorul umanitar din România au ajuns la Chișinău, la 7 mai, iar ceremonia oficială de prezentare a echipamentelor medicale s-a desfășurat în apropierea podului din sectorul Telecentru al capitalei și nu în Piața Marii Adunări Naționale, așa cum și-a dorit Ambasada României, dar și moldoveni. Zeci de persoane au venit la eveniment cu drapele tricolore și au scandat lozinci unioniste în semn de recunoștință pentru ajutorul acordat de Guvernul de la București în lupta cu coronavirus.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre amendarea unioniștilor de la Chișinău