
Social
SUA: Jurnaliști cu ecusoane atacați cu bastoanele de forțele de ordine
jurnalisti.png

Reporteri sunt alungați de gazele lacrimogene, atacați cu bastoane și cu gloanțe de cauciuc, iar camerele lor de filmat sunt sparte. Între 30 mai și 4 iunie, Nick Waters a descoperit cel puțin 138 de arestări sau atacuri asupra jurnaliștilor în timpul protestelor stârnite de moartea lui George Floyd, care a fost ucis de un ofițer de poliție pe 25 mai. Majoritatea incidentelor au avut loc în Minneapolis, unde au început protestele, dar și în alte câteva state.
Potrivit The Guardian, care a analizat aceste atacuri, 72% dintre jurnaliști erau identificabili, fie prin echipamentul pe care îl purtau, fie prin ecusoanele și vestele lor pe care scria “presă”. În unele videoclipuri se poate vedea clar că poliția a atacat în mod deliberat presa.
Pe 2 iunie, canalul american ABC a difuzat imagini în care un ofițer de poliție și-a folosit scutul pentru a lovi un jurnalist și un cameraman. Acesta a fost identificat rapid ca Tim Meyers, reporter pentru postul de televiziune australian 7newsAustralia. Colega lui, a fost și ea bruscată de forțele de ordine. Scena a avut loc în timpul unei manifestații în fața Casei Albe, la Washington. În urma acestui eveniment, premierul australian Scott Morisson a solicitat Ambasadei Australiei la Washington să investigheze incidentul.
Site-ul american US Press Freedom Tracker, care identifică atacurile la adresa libertății presei în Statele Unite, contabiliza la data de 4 iunie peste 300 de incidente. De când au început protestele în Statele Unite acesta a identificat 49 de arestări, 192 de agresiuni și 69 de atacuri fizice, din care 43 comise de către poliție.
Nici jurnaliștii străini nu au fost cruțați. Matthieu Derrien, jurnalist și reporter de imagine pentru TF1 a postat pe 31 mai pe Twitter fotografii cu geamul de la mașina sa spulberat de un glonț de cauciuc al poliției din Minneapolis. Împreună cu colega sa, Amandine Atalaya, aceștia au fost arestați, iar apoi au fost eliberați rapid.
„Dacă unii jurnaliști sunt atacați, ceilalți se vor teme să își facă treaba”
Pentru Nick Waters, aceste incidente reflectă climatul actual de neîncredere în mass-media din Statele Unite:
“Când am văzut că echipa CNN este arestată în Minneapolis, la29 mai, am căutat atacurile asupra jurnaliștilor din Statele Unite. La început am crezut că voi găsi doar câteva cazuri izolate, dar apoi a devenit foarte clar că acest lucru se întâmplă peste tot în Statele Unite.
Președintele a învinovățit mass-media în ultimii ani și a portretizat-o ca fiind inamicul poporului.
Prin urmare, jurnaliștii au devenit o țintă. Nu cred că poliția a avut ordine să atace presa, dar pentru mine este clar că, în unele cazuri, au plănuit să atace jurnaliștii de la începutul manifestației”.
De la începutul mandatului său în 2017, Donald Trump a criticat frecvent jurnaliștii în declarațiile sale și pe contul său de Twitter.
Pentru Nick Waters, este extrem de important ca jurnaliștii și cetățenii să continue să semnaleze aceste incidente: “Dacă unii jurnaliștii sunt atacați, arestați, bătuți, gazați, atunci ceilalți încep să se teamă să își facă treaba. Nu vor mai putea să filmeze toate manifestațiile. Și asta înseamnă că cetățenii nu mai sunt la fel de informați pe cât ar trebui să fie. Acțiunea forțelor de ordine afectează direct calitatea informațiilor pe care oamenii le primesc de la presă. Prin urmare, aceste atacuri sunt extrem de tulburătoare și vizează în mod direct libertatea de exprimare în Statele Unite”.
Traducere de Anda Costiuc după France24