Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus | Nou record de infectări în R.Moldova. Dodon:”Situația nu a ieșit de sub control”

medici_echipatinou.jpg

Sursa imaginii: 
WHO Moldova

În R.Moldova, în ultimele zile, au fost înregistrate cele mai multe cazuri de coronavirus de la declanșarea epidemiei. După ce, joi, autoritățile au anunțat peste 400 cazuri noi de Covid-19, vineri, au fost înregistrate alte 366 de îmbolnăviri. Bilanțul total al infectărilor ajunge la peste 11 mii de cazuri, inclusiv aproape 2 mii de medici și asistenți medicali. Între timp, tot mai mulți angajați ai sistemului medical acuză autoritățile că nu iau măsuri pentru a preveni răspândirea coronavirusului și fac munca lor tot mai dificilă. Chiar dacă numărul celor infectați crește alarmant, șeful statului, Igor Dodon, a declarat, vineri, că situația nu a ieșit de sub control. În plus, până la 30 iunie, vor fi relaxate mai toate restricțiile, spun autoritățile. Fostul prim-ministru moldovean, Maia Sandu, afirmă însă că Guvernul este total depășit de situație și a venit vineri cu un apel către partidele parlamentare să convoace imediat la Parlament cei mai buni epidemiologi, medici și specialiști din Moldova, care, împreună cu actuala conducere a Ministerului Sănătății, să vină cu măsuri urgente cu efect imediat.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, 344 de persoane sunt în stare gravă (dintre care 22 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 824 - stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi, stare satisfăcătoare. Peste 1300 de persoane cu forme ușoare ale bolii se tratează la domiciliu, fiind monitorizați de medicul de familie. Bilanțul deceselor ajunge la 385. Din numărul total de peste 11 mii de cazuri, în jur de 6200 de persoane s-au vindecat.

Până în prezent au fost confirmate în jur de 1900 de cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate. Cei mai afectați sunt asistenții medicali, aproape 850 de cazuri, medicii, în jur de 460, infirmierele - cca 400 de cazuri și personal auxiliar – peste 140 de cazuri. În jur de 1300 s-au tratat de COVID-19.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat că, în această săptămână, numărul cazurilor noi de infecție cu Covid-19 a crescut cu 25 la sută față de săptămâna trecută. Totodată, au fost întregistrate mai multe decese provocate de coronavirus, mai exact cu 2 la sută. Autoritățile susțin că cetățenii sfidează restricțiile, nu iau măsuri de protecție individuală asta în timp ce, chiar șeful statului, Igor Dodon nu respectă măsurile impuse în timpul pandemiei. Fără mască și mănuși, președintele moldovean face zilnic vizite în teritoriu. Nici vorbă de restricții aici. Se întâlnește cu veterani, familii cu mulți copii, merge la ședințe cu autoritățile locale, agenți economici și fără a respecta măcar distanța socială.

Președintele Igor Dodon a dat însă asigurări că situația este sub control și nu este cazul să revenim la starea de urgență care a durat două luni în R.Moldova.Ultimele două zile au fost un anti-record și nu doar în Republica Moldova. Avem un anti-record la nivel global. Evident că avem un record și în R.Moldova. Evident că situația nu este simplă, situația e foarte gravă. Au fost scoase restricțiile, cetățenii nu țin cont de sfaturile medicilor, oamenii au ieșit masiv din case, s-a început răspândirea comunitară. Situația este gestionabilă. Au început să se facă mai multe teste și nu doar la cei cu simptome. E clar că situația nu e simplă. Situația nu e ieșită de sub control, e gestionată de Guvern. Nu avem situația de la  începutul lui aprilie când spitalele nu erau pregătite, dar acum noi suntem mai pregătiți”, afirmă șeful statului. 

Sandu: ”Este o tragedie pentru întreaga țară că acțiunile guvernării se fac din dorința lui Dodon de a câștiga niște alegeri și nu pentru viața și sănătatea oamenilor”

De partea sa, fostul premier moldovean, Maia Sandu susține că ”Dodon și guvernul lui au lăsat oamenii de izbeliște, iar acum trebuie să venim cu acțiuni imediate ca să oprim acest virus care ne omoară oamenii și medicii”. ”Deja am luat legătura cu câțiva specialiști și sunt gata să muncim împreună pentru depășirea crizei lăsând la o parte animozitățile politice. Președintele, premierul sau măcar ministrul Sănătății demult trebuia să-și dea demisia. Numărul record de cazuri noi de COVID-19 anunțat ieri a șocat întreaga societate. Din păcate, Moldova este pe primul loc în Europa și în top 10 la nivel mondial într-un clasament trist al celor mai multe cazuri noi raportate la numărul de locuitori. Este clar că 3 luni de restricții, 3 luni de sacrificii economice și sociale enorme, au fost în zădar, pentru că lucrurile au fost prost gestionate. Guvernul este total depășit de situație și a pierdut contactul cu realitatea”.

În opinia Maiei Sandu,”sunt multe de spus despre inacțiunile autorităților care au cauzat dezastru și haos: testarea insuficientă, eșecul monitorizării contacților, introducerea tardivă a restricțiilor, neasigurarea la timp a spitalelor cu protocoale și materiale de protecție, comunicarea dezastruoasă, transmiterea unor mesaje contradictorii, încălcarea normelor de către președinte fără sancțiuni, exemplul prost de comportament al primelor persoane din stat. Când nu te descurci, pleci. Când numărul de decese și îmbolnăviri crește din cauza acțiunilor tale, te oprești. Este o tragedie pentru întreaga țară că acțiunile guvernării se fac din dorința lui Dodon de a câștiga niște alegeri, și nu pentru viața și sănătatea oamenilor”.

”Azi vreau să îndemn toată lumea, inclusiv politicienii, la responsabilitate individuală. Haideți să respectăm distanța socială, să purtăm măști, să evităm locurile aglomerate și să ne informăm doar din surse credibile”, conchide Maia Sandu.

În contextul în care crește numărul celor infectați, primarul capitalei a decis vineri ca terenurile sportive și terenurile de joacă să fie închise, din nou, cel puțin până la sfârșitul lunii. Asta în timp ce, grădinițele rămân închise și nu se știe când își vor relua activitatea, ceea ce îi nemulțumește pe părinți care sunt nevoiți să meargă la muncă. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre noile cazuri de coronavirus, înregistrate în R.Moldova