Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Toate magazinele se redeschid în Anglia cu reguli noi

magazine_redeschise.jpg

Magazinele se redeschid pe 15 iunie
În Anglia, toate magazinele se redeschid pe 15 iunie
Sursa imaginii: 
Guvernul britanic

În Anglia se redeschid luni toate magazinele, care au fost închise după decretarea de către guvern a carantinei pe 23 martie. Dar ele vor trebui să respecte regulile de distanțare socială, ceea ce va determina o nouă experiență pentru cumpărători.

"Oamenii ar trebui să facă cumpărături și să facă cumpărături cu încredere" atunci când magazinele neesențiale se redeschid luni în Anglia, a declarat prim ministrul britanic Boris Johnson.

Dar el adăugat că oamenii trebuie să respecte în continuare măsurile de distanțare socială.

În timp ce magazinele alimentare și farmaciile, precum și alți comercianți cu amănuntul esențiali, inclusiv băncile și benzinăriile, au fost deschise pe tot parcursul carantinei, magazinele neesențiale, cum ar fi librăriile sau magazinele de haine, au fost închise încă din 23 martie în Anglia, unde locuiește peste 80% din populația Regatului Unit.

În Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, care au auto-guvernare - nu se redeschid toate magazinele pe 15 iunie

Premierul Johnson a spus că este "foarte optimist cu privire la deschiderea [de magazine]”, dar a subliniat că "cel mai important este siguranța publică și sănătatea țării noastre”.

Reguli de siguranță

Nu toate magazinele vor ridica obloanele în prima zi: redeschiderea va fi treptată. Dar pentru mulți, este o oportunitate importantă de a primi clienții înapoi în magazin.

Distanțare socială în magazine
Distanțarea socială va fi obligatorie în magazine
Sursa imaginii: 
BBC

După ce au petrecut timp și bani pregătind măsuri de siguranță, în conformitate cu regulile de siguranță, proprietarii magazinelor speră că publicul va avea încrederea să se întoarcă și că va respecta regulile privind statul la coadă și igiena.

Unii se așteaptă la o creștere inițială a activității; alții se așteaptă la niveluri de vânzări mult mai scăzute în lunile următoare, comparativ cu perioada anterioară crizei.

Un motiv este că distanțarea socială va limita numărul de clienți din magazin, altul este că experiența va fi diferită. Va fi o navigare mai puțin spontană, de exemplu, iar clienții nu se vor putea relaxa la o cafenea sau restaurant în timp ce majoritatea acestora rămân închise.

Carantina a accelerat, de asemenea, trecerea către cumpărăturile online, cu mai puține magazine fizice care vor fi necesare în viitor.

De luni, majoritatea magazinelor se pot deschide atâta timp cât respectă regulile de siguranță. Cei care nu reușesc să se asigure că spațiile sunt protejate de Covid-19 s-ar putea confrunta cu ordine de executare.

Ecranele de plastic de la praguri și marcaje ale podelei pentru a ține cumpărătorii la distanță de 2 m, deja obișnuite în supermarketuri - vor fi o caracteristică cheie.

Alte măsuri vor include interdicția de a atinge mărfurile, cu excepția cazului în care clienții intenționează să le cumpere și decontaminarea coșurilor de cumpărături după fiecare utilizare.

Reducerea la 1 m

Premierul Johnson se confruntă cu o presiune sporită pentru a relaxa regula de distanțare socială de 2 m, pe care mulți miniștri o consideră crucială pentru revenirea ulterioară a economiei, care a scăzut cu 20% în luna aprilie, record istoric, .

Distanță socială
Distanța socială nu este aceeași în toate țările

Se așteaptă publicarea unui raport guvernamental până pe 4 iulie - în prezent cea mai timpurie dată pentru deschiderea pub-urilor, barurilor, restaurantelor și a coaforilor din Anglia.

În timp ce alte țări au introdus o distanță mai mică - 1m, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, consilierii științifici ai guvernului britanic au susținut până acum că la 1 m distanță riscul de contaminare este până la 10 ori mai mare decât la 2 m distanță.

"În ultimă instanță, miniștrii trebuie să decidă”, a spus ministrul finanțelor, Rishi Sunak.

Dar noul climat constituie o provocare pentru multe magazine: mai mult de jumătate din clienții din Marea Britanie se așteaptă ca acum să iasă mai puți la cumpărături, potrivit unui sondaj efectuat recent.

British Retail Consortium (BRC), organismul care reprezintă comercianții cu amănuntul, solicită publicului "să își joace rolul” pentru a face cumpărăturile mai în siguranță. Alături de alți 25 de comercianți, BRC că clienții ar trebui să urmeze cinci pași:

  • Stați la coadă cu considerație
  • Mențineți distanțărea socială
  • Urmați instrucțiunile în magazine și în afara lor
  • Urmați toate măsurile de igienă necesare
  • Fiți respectuoși cu personalul magazinului