Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia ridică restricțiile și pregătește strategia de relansare economică

stage-2223130_1280.jpg

Începând de astăzi Italia își redeschide teatrele și sălile de cinema.
Începând de astăzi Italia își redeschide teatrele și sălile de cinema
Sursa imaginii: 
Pixabay (Ilustrație)

Începând de astăzi Italia își redeschide teatrele și sălile de cinema și intră în a 3-a fază a relaxării restricțiilor impuse în contextul epidemiei de coronavirus. Este faza întoarcerii la normalitate după mai bine de trei luni în care țara s-a confruntat cu o gravă criză sanitară în care peste 34.000 de oameni și-au pierdut viața în urmă infectării cu Covid-19.

Italia continuă relaxarea restricțiilor de această dată cu activitățile sociale și culturale. De astăzi se deschid teatrele și sălile de cinema. O normalitate sub semnul prudenței, al distanțării, și acolo unde este necesar cu folosirea măștii de protecție. La spectacole pot participa cel mult 200 de persoane în spații închise și maxim 1000 în exterior. Pentru accesul în sălile de cinema este obligatorie purtarea măștii, dar nu și în timpul vizionării unui film.Treptat italienii prind curaj în fața virusului care pare să-și fi pierdut din intesitate: ieri s-au înregistrat 44 de decese și 338 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. Un bilanț epidemiologic care continuă să se îmbunătățească dacă ne gândim că doar în urmă cu o lună Italia înregistra sute de decese zilnic. Acum însă, Italia așteaptă turiștii străini, nu impune o perioadă de izolare cetățenilor din Uniunea Europeană și este gata să reia zborurile internaționale, iar avioanele își pot ocupa toate locurile fără impunerea distanței între pasageri.

Dar nu doar despre măsuri de relaxare se vorbește în peninsulă, ci și de măsuri relansare economică. În aceste zile Guvernul organizează o serie de dezbateri intitulate “Stati Generali”, -“Stări Generale”- pe tema economiei. Consultările au loc la Villa Panphiliy la Roma, iar presa nu are acces. Autoritățile de la Roma pregătesc liniile strategice pentru “renașterea italiană” care include măsuri economice pornind de la modernizarea țării , reforme ecologice și până la reforma muncii și incluziune socială. De la Bruxelles, în legătură video, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că obiectivul nu poate fi o reîntoarcere la situația de dinainte și că planul de relansare al Uniunii Europene - Next Generation - reprezintă o oportunitate pentru Italia și pentru Europa de a decide viitorul. Reuniunea “Stări Generale” care proiectează viitorul Italiei durează zece zile și se desfășoară în absența opoziției care a refuzat să participe la consultări.

Din Roma, Mihaela Iordache pentru RFI.

 
Italia ridică restricțiile și pregătește strategia de relansare economică