Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


#GoBaldForBLM, o falsă mișcare online de susținere a antirasismului

tunsoare.jpg

Sursa imaginii: 
France24

Mulți internauți  încearcă să discrediteze protestele împotriva rasismului și a violenței din partea poliției care au zguduit Statele Unite de la moartea lui George Floyd pe 25 mai. Unii au creat o falsă mișcare de sprijin pentru afro-americani, care constă în raderea părului din cap „pentru a scăpa de părul albilor privilegiați”. Hastagul #GoBaldForBLM s-a viralizat pe Twitter și Instagram mai ales

Punctul de plecare a fost faimosul forum american 4chan, unde mulți internauți discută despre trolling, adică creează controverse și discuții interminabile, nefondate, pe diverse rețele, cel mai adesea anonime și agresive.

”Radeți-vă în cap pentru Black Lives Matter”(#GoBaldForBLM), transmit inițiatorii. Scopul acestei mișcări este de a determina femeile, în special pe cele care aparțin rasei albe, să se radă în cap pentru a susține mișcarea Black Lives Matter, făcându-le astfel să se simtă vinovate pentru ca au părul de „alb”. Acest gest este văzut ca un semn al „solidarității” față de femeile de culoare”, susține un utilizator anonim al site-ului 4chan, care are ca semn distinctiv un steag templier, simbol asociat cu extrema dreaptă.

De atunci, hastagul #GoBaldForBLM a fost folosit de peste 25.000 de ori pe Twitter.

 

Mesajul este însoțit de o fotografie care arată o tânără femeie tatuată cu mașina de tuns în mână. Aceasta a fost publicată în aceeași zi de un cont fals pe Twitter. În descrierea fotografiei putem citi: "Părul tău poate crește înapoi, arată-ți sprijinul și solidaritatea!"

Prin căutare inversă descoperim că imaginea a fost publicată pe diverse bloguri încă din 2017, cu mult înainte de moartea lui George Floyd.

„Faptul că m-am ras în cap în semn de protest, mă face să mă simt grozav”, putem citi în acest tweet, publicat încă o dată de un alt cont fals care urmărește celebrități și grupuri mass-media conservatoare.

Acest colaj de trei fotografii, care arată o femeie brunetă care se rade în cap, a fost de asemenea, vehiculat pe scară largă și a fost distribuit de mai mult de 2.100 de ori. Tot prin căutare inversă, găsim o apariție a acestei imagini cu mult înainte de manifestațiile din iunie 2020.