Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Doru Căstăian, profesor de filosofie: Școala online a fost puțin mai bine decât dezastru

"E greu să ai măsuri antiepidemice și să respecți masurile democratice", spune la RFI Doru Castaian. Profesor de filosofie de ani buni la un liceu din Galați, recunoaște că va folosi la clasă anumite soluții pe care le-a descoperit în perioada aceasta, însă concluzia lui e tranșantă: "A fost ceva mai bine decât nimicul".

 

Un singur elev din cei peste 172.000 de absolvenți al clasei a VIII-a care au început azi Evaluarea Națională va da examenul în sesiunea specială, după ce a picat testul temperaturii și a avut peste 37.3 grade. 

La RFI profesorul de filozofie Doru Căstăian vorbește despre sentimentele prin care trece un elev care află că nu poate da examenul în același timp cu colegii săi și spune că deși s-a putut face pregătire online, elevii i-au mărturisit destul de des că le lipsește interacțiunea din clasă.

Din punct de vedere educațional, școala online a fost puțin mai bună decât un dezastru și a adâncit anumite falii de segregare care sunt evidente atrage atenția profesorul de filosofie decorat de președintele Iohannis pentru metodele prin care atrage interesul elevilor la clasă.

Blended learning - forma ideală pentru educarea elevilor în 2020

Doru Căstăian este sigur că nici elevii, dar nici profesorii nu erau pregătiți să treacă atât de brusc de la banci și catedre în online și susține că această formă de educație a contribuit la creșterea abandonului și a adâncit faliile deja existente.

"A fost ceva mai bine decât nimicul. Aș fi departe de a fi entuziasmat de ceea ce a fost perioada asta de online. Cel mai recomandabil sistem de educație ar fi o formă de a îmbina mijloace tradiționale cu cele digitale. Așa cum într-o rețetă culinară nu poți să pui orice ingrediente și orice fel de cantități, nici în rețeta pedagocică nu poți face asta."

 

 
Doru Castaian, profesor filosofie: Școala online a fost puțin mai bine decât dezastru