Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Se reiau zborurile către mai multe state. Călătorii asimptomatici nu vor mai fi carantinați

tarom_boeing.jpg

Sursa imaginii: 
ro.wikipedia.org

Din 15 iunie, românii care revin în țară din anumite state nu mai sunt obligați să intre în carantină sau autoizolare. Este vorba despre 17 țări europene, printre care se numără și destinații obișnuite de vacanță, precum Bulgaria, Grecia, Croaţia, Cipru și Malta. La acestea se adaugă Austria, Cehia, Elveția, Germania, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Totodată, se reiau și zborurile către şi dinspre aceste state, după cum a decis în urmă cu două zile Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. De altfel, activitatea pe Aeroportul Henri Coandă este din ce în ce mai intensă. Purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internaţional Henri Coandă, Valentin  Iordache, a detaliat situația pentru RFI.

Potrivit hotărârii CNSU, în baza propunerii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), se aprobă, începând cu 15 iunie, ora 00.00, eliminarea măsurilor de carantină/izolare la locuinţă/locaţia declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz, pentru persoanele asimptomatice care vin în România din următoarele ţări: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

Zborurile către şi dinspre respectivele ţări se vor relua în condiţiile stabilite de HG 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform hotărârii CNSU, lista cu ţările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare se actualizează săptămânal de către INSP, în fiecare zi de luni până la ora 16,00, în vederea introducerii în listă a unor noi ţări.

Situaţia epidemiologică din ţările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare la locuinţă/locaţia declarată, se monitorizează de către INSP, care, în cazul unei evoluţii nefavorabile susţinută pe o perioada de 14 zile, va propune CNSU eliminarea acestora din listă.

Purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internaţional Henri Coandă, Valentin  Iordache, a precizat pentru RFI că „traficul aerian a început să crească pe cel mai important aeroport al țării. Pentru cele 17 țări nu mai este nevoie de carantinare pentru 14 zile la intrarea în țară în cazul pasagerilor care nu prezintă simptome asociate virusului Covid 19”.

Oficialul Aeroportului Internaţional Henri Coandă mai spune că, din 17 iunie, expiră și restricțiile impuse de Guvern prin hotărârea din luna mai. Prin urmare, „ne așteptăm la mai multe zboruri din țări ca Germania și Austria, spre exemplu, unde se înregistrează mai puțin de 5 cazuri noi la un milion de locuitori”.

Ascultă:

 
Purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internaţional Henri Coandă, Valentin Iordache, despre reluarea zborurilor