Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Virgil Musta despre trendul crescător de cazuri COVID-19: Sunt efectele primului val de relaxare

Efectele primului val de relaxare se reflectă acum în trendul crescător al cazurilor de COVID-19, explică la RFI medicul Virgil Musta, coordonatorul secției COVID din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Virgil Musta: De o săptămână  și ceva numărul de cazuri crește, foarte probabil ca o consecință a primului val de relaxare. Eu am, totuși, credința că în urma apelurilor noastre populația va deveni un pic mai responsabilă ca să nu se întâmple...Virusul există în continuare în comunitate. Există această transmitere comunitară. Dacă nu vom respecta regulile nu vom putea avea relaxarea și starea de normalitate pe care ne-o dorim. Prin aceste reguli populația este protejată. În momentul când ele nu vor fi respectate și numărul de cazuri va crește, sigur aceste măsuri vor fi mai dure și poate vom ajunge din nou la interzicerea unor activități. 

Rep: Încep examenele finale. Se pregătesc și cei de clasa a XII-a. Există riscul să apară și aici focare în condițiile în care elevii nu vor putea sta cu mască pe toată perioada examenului? 
V.M: Da, există. Noi, în medicină, de multe ori suntem puși în situația ca între două rele să alegem răul cel mai mic. Acest examen trebuia să se întâmple. E vorba despre viața acestor tineri și de viitorul lor. Ei trebuiau să dea acest examen.  Există un risc. În cazul în care se vor contamina vor fi tratați. Sper că totuși nu este foarte mare. Puțin probabil ca dintre cei care dau examen să fie foarte mulți contaminați. E posibil să fie una, două persoane care să fie asimptomatice. Caracteristic pentru această vârstă e că formele asimptomatice sunt frecvente.

Rep: Pe de altă parte, se pregătesc și grădinițele să revină. Aici există o vulnerabilitate. Este foarte greu să îi faci pe cei mici să înțeleagă să nu se îmbrățișeze, să păstreze distanța.
V.M: Așa este, dar și aici vor fi niște reguli. Numărul de copii va fi mai mic decât de obicei. Majoritatea activităților trebuie astfel făcute încât să fie jocuri în aer liber. La o masă să stea maxim patru copii cu o anumită distanțare între scaune. Pot exista aceste reguli care să reducă la minim transmiterea. Niciodată nu se poate diminua la zero, dar se poate să minimalizăm aceste riscuri. Dacă părinții sunt conștienți și în familie există un caz suspect, cu febră, cu simptomatologie sau dacă copilul are, este important să nu ducă copilul la grădiniță și să riște să îi contamineze pe ceilalți. 

Rep: Revenind la cazurile de Covid19. Au apărut informații în presă că anumite cazuri au fost vindecate, după care boala a revenit mai virulentă. Îmi vine în minte cazul șefei Secției de Infecțioase de la Suceava. Nu e singurul caz. Cum se întâmplă acest lucru? 
V.M: Există două posibilități. Persoanele care nu fac anticorpi în urma bolii se pot reinfecta. Dar eu cred că mai mulți sunt cei la care boala evoluază ca o formă latentă, evoluează în două faza. Într-o primă fază în care apare simptomatologia se remite pe terapie, dar virusul nu dispare din organism și se reactivează într-un moment de imunitate deficitară și produce din nou boala care poate evolua mai sever.

Deja acționează pe un tărâm al unor leziuni existente din prima fază a bolii. Aceste cazuri nu sunt foarte frecvente, dar sunt.  Nu sunt foarte mult analizate pentru că peste tot în țările care au potențial de cercetare, numărul de cazuri a fost foarte mare și numărul  deceselor a fost foarte mare.

Au avut o presiune enormă asupra sistemului de sănătate. Cercetările au fost făcute mai mult pe faza acută. Deja au apărut centre de cercetare a pacienților post Covid, care prezintă simptomatologie în continuare, care au acest risc de a se reacutiza într-o formă mai gravă, pentru a se determina dacă într-adevăr aceste reacutizări se datorează prezenței virusului în organism sau prezenței imunității modificate de virus. 

Sunt mai multe teorii. Foarte probabil că va trebui să ne obișnuim cu existența acestui virus, ca și virusul gripal. Și în anumite perioade ale anului, dacă virusul acționează cu sezonalitate, cum face marea majoritate a virusurilor, va trebui să fim mai precauți și să revenim la măsuri de protecție, pe care deja le cunoaștem, ne-am obișnuit cu ele și vor intra în cotidian.

Rep: Deja vă ocupați de câteva luni bune de astfel de cazuri de Covid 19. Mai are virusul secrete față de dumneavoastră?

V.M: Da, mai sunt câteva întrebări pe care și eu mi le pun. Din păcate, posibilitatea de cercetare la noi este redusă. Aș fi foarte tentat să particip la astfel de cercetări să vedem dacă mai poate persista virusul în anumite organe, să dea o boală cronică a organelor respective, fără a fi o boală cronică de plămâni, așa cum suntem noi obișnuiți în cunoștințele actuale. Aș fi curios să știu dacă există o plasticitate a virusului care să ducă la schimbări frecvente ale agresivității virusului, astfel încât vaccinul să fie mai mult sau mai puțin eficient, ca în gripă. 

De exemplu, sunt boli, care, o dată vaccinat, nivelul de anticorpi și eficiența vaccinării rămâne pe 10 – 15 ani. În schimb, în gripă e necesar să ne revaccinăm anual pentru că virusul suferă niște modificări care fac ca anticorpii formați să nu mai recunoastă virusul sau să îl recunoască parțial și să nu protejeze față de acel virus. 

 
Virgil Musta intervievat de Andreea Orosz