
Social
În Seattle protestatarii și-au creat un... teritoriu autonom
seattle.jpg

Dacă tastezi #Chaz, pentru „zona autonomă din cartierul Capitol Hill”, pe Twitter apar sute de fotografii și de videouri care prezintă acest cartier transformat în zonă ”autonomă”. La una dintre intrări, se află un panou unde este scris „intrare în zona liberă a cartierului Cap Hill”. Există un panou unde se pot lipi mesaje și omagii aduse victimelor de culoare și celor arestați de poliție în timpul protestelor.
Începând cu 25 mai, Seattle este teatrul protestelor ce vizează denunțarea violenței comise de poliție. Pe 7 iunie, după o săptămână de proteste destul de tensionate, polițiștii au părăsit comisariatul East Precinct din cartierul Capitol Hill, dând astfel voie protestatarilor să ocupe parcul Cal Anderson și două străzi din estul orașului. Un „abandon” care poate fi interpretat ca o diminuare a tensiunilor.
În această zonă s-au produs schimbări. Au început să fie organizate concerte, întâlniri psihoterapeutice și seri de filme cu scop educativ. Unele persoane chiar au amplasat corturi.
„CHAZ este un loc minunat pentru a discuta și pentru a sprijini celalalte proteste din oraș”, spune Matthew Butler, barman în Seattle. El participă încă de la început la mișcarea Black Lives Matter (BLM) și se duce aproape în fiecare zi în zona Chaz:
„Protestatarii BLM au creat un spațiu de securitate. Am stabilit o listă de cereri destinate conducerii orașului, printre care și transformarea comisariatului în centru comunitar. Ne procurăm apă, mâncare cu ajutorul donațiilor de la magazinele locale. Există o mare majoritate care este în favoarea purtatului măștii și a distanțării sociale. Toată lumea ia măsuri de siguranță.
CHAZ este un loc minunat pentru discuții ... Ideea de bază a fost creearea unui loc sigur și fără poliție. În zona Chaz, aproximativ 60-70% dintre persoane sunt de culoare iar 30-40% sunt simpatizanți. Se intenționează ca afro-americanii să conducă mișcarea...
Scopul nostru este să ne facem auzite vocile de către cei din Primărie și de către ceilalți șase membri ai consiliului orașului care ni s-au alăturat. Nu este doar o declarație, este o mișcare care se perpetuează la nivel global.”
Furnizare gratuită a mâncării
Cartierul Capitol Hill este un cartier din Seattle simbolic pentru proteste. Aici au avut loc de exemplu protestul din 1999 cu privire la summitul Organizației mondiale a comerțului sau mișcarea Occupy Seattle (inspirată din mișcarea Occupy Wall Street) din 2011.

„Un spațiu de manifestare ce vizează crearea unui loc sigur pentru toată lumea, fără discriminări de gen sau etnie”.
”The Luminous Pariah” (preferă să nu-i fie menționat numele real) lucrează la cabaretul din Seattle. Este afro-american și prezintă pe contul său de Instagram cum au decurs protestele:
„În timpul protestelor i-am ajutat pe medicii care aveau grijă de cei care au fost gazați. Acum împart măști, distribui mâncare etc. Oamenii se organizează în grupuri mici. Vorbesc despre poveștile lor de viață, despre experiențele cu poliția și despre ce trebuie schimbat.
Unii cred că noi am „câștigat” în fața polițiștilor. Alții, la fel ca mine, consideră că această zonă este mai degrabă simbolică. Este un spațiu de manifestare care vizează solicitarea unui loc sigur pentru toată lumea, fără discriminări de gen, fără stigmatizare de rasă sau etnie. Este un moment în care celebrăm un progres. Oamenii spun: „Împreună, popoarele nu vor fi niciodată divizate”. Este foarte important acest lucru în SUA unde există o mare diversitate de etnii și rase.”
Primarul democrat al orașului Seattle, doamna Jenny Durkan, a răspuns criticilor lui Donald Trump care-i cerea să „țină orașul în frâu”. Aceasta a apărat „dreptul de a protesta” și i-a propus lui Donald Trump să „se întoarcă în buncărul lui”. Protestatarii își propun să rămână „pe teritoriul Chaz” până când solicitările lor sunt luate în seamă. Aceștia reclamă cu precădere o reducere drastică a bugetului poliției și susțin ca acești bani să fie redirecționați domeniului medical și altor servicii comunitare.
Creearea unor „zone autonome” este o practică recurentă în timpul marilor mișcări protestatare. În 2016, mișcarea ”Nuit Debout” a adunat mai multe sute de persoane în Piața Republicii din Paris și în alte orașe din Franța.
Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24