Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Asociația Accept: Interzicerea referirii la identitatea de gen afectează grav comunitatea trans din România

identitate_de_gen.jpg

identitate de gen lege educatie
Image source: 
flickr

La RFI Teodora Ion Rotaru, director executiv al Asociației Accept spune că proiectul de lege adoptat de Senat încalcă 12 articole din Constituție.

ONG-urile pentru drepturile persoanelor LGBT din România critică proiectul de lege prin care a fost interzisă orice referire la identitatea de gen în școli și universități. Activiștii pentru persoane transgender cer președintelui Klaus Iohannis să nu promulge propunerea de modificare a Legii Educației înaintată de senatorul PMP Cristian Lungu, votată de 81 de senatori PSD și PMP.

Decizia ar face imposibilă educația despre egalitate și identitate de gen în contextul în datele UE arată că România ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește abuzurile asupra comunității transgender.

1 din 3 persoane transgender abuzate în România 

Datele publicate în urmă cu o lună de Agenția Pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene arată că România se află în topul țărilor în care se înregistrează cel mai mare număr de abuzuri și violențe împotriva comunității de transgender. Cu o comunitate estimată la 120.000 de persoane, apărarea drepturilor persoanelor transgender din România, un procedeu și așa complicat devine imposibil cu introducerea acestui proiect, spune la RFI directorul executiv al Asociației Accept.

Teodora Ion Rotaru subliniază că acest proiect de lege care interzice orice referire la identitatea de gen în școli și universități scoate în afara legii toate cadrele didactice, consilierii școlari, cadrele universitare, medicii, asistenții sociali, organizațiile neguvernamentale, formatorii profesionali din cadrul instituțiilor de stat care discută despre identitate de gen și persoane transgender. Asociația ACCEPT solicită Președintelui României să refuze promulgarea acestei legi și să o retrimită la dezbatere în Parlament.  

Directorul executiv al Asociației Accept mai spune la RFI că proiectul de modificare a Legii Educației este "o încercare odioasă de a acapara și a nega drepturile omului" și subliniază faptul că în prezent comunitatea transgender din România se confruntă oricum cu foarte multe probleme sociale. 

Proiectul PMP a fost votat de Senat. Mingea e acum la Președintele Klaus Iohannis

"Președintele trebuie să apere integritatea spațiului educațional, libertatea de gândire și exprimare academică, care asigură elevilor, studenților și profesioniștilor acces la informații corecte bazate pe știință, nu prejudecată și bigotism religios", solicită ONG-ul.

Propunerea aceasta ne pune pe parcursul Poloniei și Ungariei în privința drepturilor persoanelor LGBT și a drepturilor femeilor mai spune la RFI Teodora Ion Rotaru.

Concret, legea votată marți interzice în școli “activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”.

Susținerea drepturilor LGBT este permanent reiterată de UE

Modificarea adoptată contravine obligațiilor internaționale ale României asumate prin ratificarea Convenției de la Istanbul, și jurisprudenței CEDO sau CJUE care recunosc consecvent existența persoanelor transgender și consensului științific în domeniu.

Organizația Mondială a Sănătății specifică faptul că identitatea de gen este o simplă trăsătură a ființei umane, nu o patologie, și că situațiile în care sexul atribuit la naștere nu este același cu identitatea de gen și expresia de gen a persoanei constituie o situație banală de sănătate sexuală și reproductivă.

Pe 17 mai a fost Ziua Internaţionala împotriva Homofobiei, Bifobiei şi Transfobiei, moment în care din nou 25 de misiuni diplomatice și Reprezentanța Comisiei Europene si-au exprimat solidaritatea cu toate persoanele din România care sunt discriminate pe criterii de orientare sexuală, identitate sau expresie de gen şi caracteristici sexuale. 

 

 

 
Teodora Ion Rotaru, Asociația Accept: România ocupă un loc fruntaș în UE la capitolul abuzurilor îndreptate împotriva comunității transgender