Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aplicațiile App Store şi Apple Pay în vizorul unei investigații a Comisiei Europene

apple_sediu.png

Sediul Apple din Silicon Valley, Cupertino, California
Sursa imaginii: 
youtube.com

Compania Apple este investigată de autorităţile de reglementare a concurenţei din Uniunea Europeană în legătură cu aplicația App Store şi sistemul de plăţi mobile Apple Pay, transmite Reuters citat de news.ro.

Comisia Europeană a anunţat că investigaţia sa va analiza condiţiile impuse de Apple care obligă dezvoltatorii de aplicaţii să utilizeze sistemul său de achiziţie integrat în aplicaţie şi care impun reguli care le împiedică să informeze utilizatorii despre produsele mai ieftine din altă parte.

Ancheta va cuprinde, de asemenea, toate aplicaţiile concurente ale Apple în Europa, cum ar fi cele pentru jocuri şi icloud.

Investigaţia a fost deschisă în urma unei reclamaţii de anul trecut din partea serviciului de streaming pentru muzică Spotify, potrivit căreia Apple restricţionează în mod nedrept accesul companiilor rivale la serviciul de streaming Apple Music. Un alt motiv este taxa de 30% percepută dezvoltatorilor de aplicaţii.

Spotify a salutat decizia CE.

În martie anul trecut, o companie concurentă mai mică a depus o plângere similară legată de cărţile electronice şi cărţile audio.

”Se pare că Apple a obţinut un rol de ”paznic al porţilor ”atunci când vine vorba de distribuirea de aplicaţii şi conţinut către utilizatorii dispozitivelor populare Apple”, a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

Al doilea caz se concentrează asupra termenilor şi condiţiilor Apple privind modul în care serviciul său de plată mobilă Apple Pay ar trebui utilizat în aplicaţiile şi site-urile web ale comercianţilor şi, de asemenea, asupra refuzului companiei de a permite accesul rivalilor la sistemul de plăţi.

Autorităţile de reglementare sunt, de asemenea, îngrijorate de faptul că Apple Pay, lansată în 2014, pentru diversificarea opțiunilor privind vânzările de dispozitive precum iPhones şi iPads, este singurul serviciu de plată mobil autorizat să utilizeze funcţionalitatea ”tap and go” de pe iPhone.

Apple a criticat investigaţia deschisă de CE: "Este dezamăgitor faptul că Comisia Europeană avansează reclamaţii lipsite de fundament făcute de o mână de companii care doresc pur şi simplu gratuitate şi nu vor să respecte aceleaşi reguli ca toţi ceilalţi. Nu credem că este corect - dorim să menţinem condiţii de concurenţă echitabile în care să aibă succes orice persoană cu determinare şi o idee bună”, a afirmat producătorul iPhone într-un comunicat.