Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum ajută Uniunea Europeană societatea civilă din R.Moldova?

poza_ce.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Pandemia a cuprins întreaga lume și a generat o criză economică fără precedent. Cei mai afectați de această criză sunt persoanele vulnerabile, oameni cu dizabilități fizice sau psihice, oameni în vârstă sau copii cu condiții de viață precare. Uniunea Europeană s-a mobilizat rapid și le-a întins o mână de ajutor. A făcut-o prin intermediul organizațiilor societății civile. Cum ajută UE societatea civilă din R.Moldova, cum răspunde UE la criza provocată de Covid-19, au încercat să afle, miercuri, participanții la sesiunea ”Europa Vorbește”, organizată de Delegația UE în R.Moldova.

”Noi vom continua activitățile noastre și susținerea noastră pentru societatea civilă din R.Moldova. Pentru cei care sunt parte activă a societății, care arată, în timpul acestei crize, ce rol important au organizațiile neguvernamentale, pentru ca societatea să poată să rezolve problemele care există sau care pot să apară în mod neașteptat”, a declarat șeful Delegației Uniunii Europene în R.Moldova, Peter Michalko.

Societatea civilă din R.Moldova, mai spune Peter Michalko, poate beneficia de finanțarea acordată direct de Comisia Europeană, finanțare oferită țărilor Parteneriatului Estic. În acest sens, afirmă șeful Delegației UE în R.Moldova, ”vor fi lansate apeluri de propuneri pentru organizațiile la nivel local. De asemenea, pentru a contracara efectele pandemiei de coronavirus în țările Parteneriatului Estic, atât în plan social, cât și în plan economic, Comisia Europeană a lansat un apel de propuneri care are drept scop susținerea societății civile de la nivel local. Societatea civilă din R.Moldova va beneficia în acest context de aproximativ 2,5 mln euro”.

Totodată, Peter Michalko susține că UE va monitoriza cum este folosită asistența oferită. ”Chiar Delegația UE în R.Moldova va face verificarea la câteva nivele și după asta va fi efectuat un control din partea Comisiei Europene. Acolo sunt structuri care se vor asigura că asistența este oferită așa cum trebuie astfel încât să nu existe nici o suspiciune, nici o problemă în ceea ce privește cheltuirea fiecărui euro, fiecărui cent”.

Initiativa Pozitiva este o organizație cunoscută în Moldova pentru creativitate și modul ingenios în care ajută oamenii care trăiesc cu HIV/SIDA. 

Ina Vutcariov:Pandemia a demonstrat că, atunci când este greu, găsești forțe pentru a merge mai departe”

Reprezentanta Asociației Inițiativa Pozitivă, Ina Vutcariov, susține că pandemia a demonstrat că atunci când este greu, găsești forțe pentru a merge mai departe. Au înregistrat chiar și rezultate. Cu ajutorul UE, a fost asigurată continuitatea serviciilor specializate în timpul crizei Covid-19.

”Peste o mie de oameni cu HIV pozitiv și aflați în tratament, au putut să-l continue. Dintre aceștia, 100 sunt migranți. Am continuat să oferim servicii vitale pentru consumatorii de droguri. De asemenea, am continuat programul de reabilitare în comunitatea terapeutică din penitenciar. Administrația Națională a Penitenciarelor a făcut o prioritate și a permis, cu asigurarea tuturor rigorilor, să continuăm să oferim servicii de reabilitare deținuților. Și desigur, comunitatea terapeutică din Anenii-Noi, unde trec reabilitarea consumatorii de droguri, și-a continuat activitatea. Am învățat, de fapt, să ne setăm corect prioritățile și acele lucruri despre care noi foarte mult timp am vorbit și foarte mulți ani le-am promovat, a trebuit să le facem într-un timp foarte scurt”, susține Ina Vutcariov.

Sondaj: Peste 80 la sută dintre cetățenii moldoveni sunt conștienți de sprijinul financiar din partea UE

Sondajul ”Vecinii UE de la Est”, finanțat de Uniunea Europeană și realizat în țările Parteneriatului Estic, arată că, peste 80 la sută dintre cetățenii R.Moldova sunt conștienți de sprijinul financiar din partea UE, dintre care aproape 60 la sută consideră că sprijinul este eficient. Aproape 75 la sută dintre cetățenii moldoveni susțin că R.Moldova are relații bune cu Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană este cea mai de încredere instituție internațională și singura în care majoritatea (60%) cetățenilor Parteneriatului Estic au încredere. Gradul de încrederea este mai mare în Georgia (69%), Ucraina (66%), Moldova (63%) și Armenia (60%), și mai mic în Belarus (45%) și Azerbaidjan (41%). ”Scopul sondajelor anuale este de a investiga și de a înțelege mai bine opinia și nivelul de cunoaștere pe care cetățenii țărilor Parteneriatului Estic al UE îl au cu privire la Uniunea Europeană și cooperarea UE cu țara lor”, susțin autorii cercetării.

Aproape 50 la sută dintre cetățenii țărilor partenere din est au o percepție pozitivă asupra Uniunii Europene - o creștere de 4% față de valoarea de referință din 2016. Mai mult de jumătate dintre cetățenii Parteneriatului Estic care sunt conștienți de sprijinul financiar din partea UE, sunt capabili să identifice cel puțin un program specific finanțat de UE în țara lor - o creștere semnificativă de 18 la sută față de 2017.

Sondajul a fost efectuat în perioada februarie - martie 2020 (înainte de criza COVID-19) pe un eșantion de 1.000 de persoane per țară. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre ajutorul oferit de Uniunea Europeană societății civile din R.Moldova