Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Imigranți, mici investitori în Franța. Cum s-au descurcat pe timpul izolării?

moda.jpg

Adama Paris, creatoare de modă senegaleză și Ridha Khader, brutar tunisian
Sursa imaginii: 
France24

Postul francez France24 analizează situația celor care au venit din străinătate și au rămas aici pe  timpul izolării riguroase impuse în Franța din cauza coronavirusului. În acest prim episod, dintr-o serie de cinci, îl cunoaștem pe Ridha Khader, brutarul de origine tunisiană care aprovizionează Palatul Elysée.

 

 

Odată cu deschiderea granițelor, imigranții din Franța vor avea posibilitatea, treptat, să călătorească și să-i revadă pe cei dragi aflați în străinătate. Dar cum s-a simțit această distanțare de familie în timpul pandemiei?

Ridha Khader a emigrat în Franța în 1986. Vine din Tunisia și inițial dorea să devină mecanic. Astăzi este un brutar premiat și furnizează baghete la reședința președintelui și a prim-ministrului.

La brutăria sa din Paris, după ce a lucrat în timpul acestei perioade fără precedent dictate de izolarea Covid-19, Kader își aduce aminte cu drag de cuvintele înțelepte ale mamei sale din Tunisia: „Nu știi ce se va întâmpla în vremuri de război dar întotdeauna brutarii vor avea de muncit.”

 

Adama Paris, creatoare de modă senegaleză

 

 

O cunoaștem și pe Adama Paris, creatoare de modă de origine senegaleză din Paris care a reușit recent să organizeze o prezentare de modă, în ciuda circumstanțelor.

France24 a intervievat-o pe Adama Paris în buticul situat în estul capitalei Franței. Pentru a putea lucra în condițiile contrângerilor create de Covid-19, femeia de afaceri, foarte determinată, a făcut apel la imaginație. „Mi-a stimulat creativitatea”, spune ea, explicând cum i-a venit ideea de a organiza prezentări de modă în izolare. Și cu toate că va organiza online săptămâna modei în Dakar anul acesta, Paris admite că nimic nu se compară cu o prezentare de modă propriu-zisă.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu​, după France24